images/stories/logosait_new.jpg

 

Гарбуз: користь і шкода

Користь від гарбуза для організму неоціненна, але як і усі продукти, він має свої рекомендації для вживання та обмеження.

Гарбуз багатий на вітаміни А, С, Е, групи В, мідь, марганець, залізо, містить невелику кількіість магнію, цинку, фолієвої кислоти та фосфору. Цей овоч (з погляду ботаніки фрукт, хоча за поживністю більше схожий на овоч, яким у нас його і прийнято вважати) містить і білки, і жири, і вуглеводи, він низькокалорійний, адже на 94% складається з води.

Наприклад, склянка пюре з відвареного гарбуза (245 г) містить всього 49 калорій. Овоч містить багато клітковини, тож допомагає почуватися ситим тривалий час.

Вживання гарбуза є непоганою підтримкою імунітету. Вітаміни та мікроелементи, які містяться в ньому здатні захистити зір від хвороб у похилому віці.

Гарбуз містить багато антиоксидантів, які захищають клітини організму від впливу вільних радикалів. Існують дослідження, які засвідчили зниження розвитку раку шлунка, підшлункової, горла та молочних залоз у людей, які вживають їжу, багату на альфа- та бета-каротини. У гарбузі їх вдосталь.

Гарбуз корисний для покращення метаболізму, роботи серця і судин. М’якоть овоча має сечогінну та послаблюючу дію.

Втім, є ті, кому гарбуз може нашкодити. Краще проконсультуватися з лікарем до вживання цього овоча, якщо:

  • у вас низька кислотність шлунку;
  • порушений кислотно-лужний баланс;
  • є схильність до появи кишкових коліків;
  • хочете їсти сирий гарбуз і маєте підвищений цукор в крові

Тож додаючи гарбуз у свій раціон, робіть це з увагою до стану свого здоров’я.


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер