images/stories/logosait_new.jpg

 

З січня тернополяни зможуть отримати біометричний паспорт

З перших робочих днів січня 2015 року на Тернопільщині буде розпочато процес оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм, так званих біометричних паспортів. Про це повідомили в Управління Державної міграційної служби України в області.

Про стан готовності міграційної служби краю до оформлення закордонних паспортів у новому форматі та про те як це відбуватиметься ми запитали у її керівника Томаша Вербича.

-         Для закупівлі й монтажу необхідного обладнання Уряд додатково виділив 150 млн. грн. Завдяки цьому в грудні в приміщенні Управління ДМС у Тернопільській області було встановлено обладнання для виготовлення біометричних паспортів. Також вже проведено навчання з працівниками, здійснено тестові випробування системи. В другій половині січня 2015 року на території області буде встановлено ще 6 комплексів обладнання.

-         Ви можете із впевненістю сказати, що підрозділи міграційної служби області готові забезпечити виконання усіх звернень громадян щодо оформлення біометричного паспорта?

-        Впевнено можу сказати, що прийом громадян, які хочуть оформити біометричний паспорт, в області буде розпочато з 5 січня. Проблема полягає в тому, що з початку січня буде діяти лише один комплекс. Ускладнює ситуацію й те, що в січні-лютому традиційно спостерігається й, так би мовити, ,,сезонне” зростання кількості бажаючих виготовити закордонний паспорт. Це пов’язано з тим, що багато наших співвітчизників, які працюють за кордоном, на Різдвяні свята повертаються додому. Цей короткий період перебування в Україні вони намагаються використати для приведення до порядку документів. Передбачаю, що і цьогорічні святкові дні не стануть винятком.

Відтак, з метою запобігання утворення великих черг, прошу громадян, по можливості, відтермінувати свої звернення за оформленням біометричних паспортів до кінця січня – початку лютого. Саме тоді в області запрацюють ще 6 комплексів і документи можна буде оформити без зайвого очікування.

-         Томаше Івановичу, багатьох людей турбує питання вартості біометричного паспорта, чим можна уже озвучити конкретні цифри?

-         Днями голова ДМС України Сергій Радутний повідомив, що  оформити біометричний паспорт у регламентному, тобто звичайному порядку вартуватиме 518 гривень, у терміновому – 775.

-         Чи потрібно тернополянам, у яких вже є закордонний паспорт, оформляти новий з чипом?

-         Хочу запевнити громадян, що ті паспорти, які у них є зараз, будуть чинними до завершення строку їх дії. Заміна звичного нам документа на біометричний – це право, а не обов’язок громадян.

-         Зараз чимало говорять про те, що для громадян України з біометричними документами буде встановлено безвізовий режим з країнами Європи. Мабуть, з такої переваги захочуть скористатися чимало наших земляків?

-          Дійсно, можливість без візи подорожувати Європою для громадян є чи не найсуттєвішим аргументом «за» у питані оформляти біометричний паспорт чи ні. Вже сьогодні тернополяни звертаються до міграційної служби з вимогою надати такі паспорти. Одначе, хочу наголосити, що впровадження в Україні біометричних документів – це лише одна з вимог для безвізового режиму. Зараз працює експертна місія ЄС щодо моніторингу виконання Україною другої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму ЄС для України. І лише за результатами її доповіді Радою ЄС та Європарламентом і буде прийматись рішення щодо надання такого режиму для України. Про це, зокрема, нещодавно говорила заступника Міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

 

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер