images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернополі презентували документальний фільм про сучасних кобзарів

Днями в «Палаці кіно» відбулась презентація документального фільму Ганни Яровенко «Вільні люди». Стрічка розповідає про сучасних лірників, які вирушили у мандрівку давніми стежками кобзарів. Фільм показує не лише про життя сучасних мандрівників-лірників, але й досліджує теперішні музичні вподобання українців, пише Культурно.

— Мала нагоду потрапити на презентацію фільму в Києві. Мене приємно вразило поєднання простоти і змістовності стрічки. Згодом, виникла ідея організувати показ фільму в Тернополі, — каже організатор Катерина Поставська.

Перед прем’єрою усі охочі мали нагоду поспілкуватись з режисером та одним із героїв фільму, а також послухати гру на колісній лірі.

— Ми подорожували селами Черкащини — розповідає герой фільму Андрій Ляшук. — Зупинялись біля кожної хати і грали на стародавніх інструментах. Нас сприймали по-різному: бувало люди підспівували, а були й такі, що відмовлявся слухати. Ми часто відвідували молодіжні дискотеки. Зрозуміло, що у нічних клубах ніхто не сподівався почути гру на кобзі. Зараз молодь, в основному, полюбляє форматну попсу і шансон. І чомусь наші рідні традиції забуваються. Власне, це і стало основним дослідженням подорожі.1

За словами режисерки, «Вільні люди» — відбиток життя на порозі революції, яким жила Україна восени 2013 року.

— Мені хотілось відзняти таку собі реконструкцію лірницької традиції. Але коли  почали працювати над фільмом, зрозуміла, що просто розповісти про кожного героя буде замало. Адже ця тема зачепила глибокі українські традиції. Фільм став своєрідним дослідженням сучасної культури в національній свідомості.

За словами режисера, сьогодні на території України сучасних кобзарів залишилось одиниці.  Цих людей можна перерахувати на пальцях. Це ті кобзарі, які грають саме не старосвітських бандурах.

— «Вільні люди» знятий  у червні 2013 року за державні кошти. Дистриб’ютор фільму — студія-виробник «Укрхроніка», каже пані Ганна. — Так от мене цікавить питання : «Чому досі він не представлений широкому загалу, наприклад, в ефірі «Першого національного». Я неодноразово зверталася із цим запитанням до директора студії, пані Наталі Шевчук, але відповіді так і не отримала.

Переглянути стрічку в мережі інтернет вам не вдасться. Для цього ви можете звернутись  до Ганни Яровенко через соціальні мережі. Для перегляду отримаєте посилання на фільм та код.

Оксана Божко

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер