images/stories/logosait_new.jpg

 

Ігоря Герету увічнили на меморіальній дошці, що височіє на стіні створеної ним школи

barul
На подвір’ї Тернопільської обласної комунальної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети відбулася урочиста церемонія відкриття меморіальної дошки. Долучитися до цієї знаменної події прийшли Митрополит і Архиєпископ Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ Василій Семенюк, віце-ректор духовної семінарії отець Михайло Пастух, народний депутат України Тарас Юрик, очільник облради Василь Хомінець, заступник голови облради Олег Боберський, депутати обласної та міської рад, представники ОДА, громадських організацій, мистецька та наукова громада області, вчителі, батьки та учні школи.
Дочка та внуки видатного тернополянина зняли білі покривала із барельєфа, закріпленого на приміщені школи, авторства Олеся Маляра, а духовні ієрархи посвятили його.

dosk

 


До присутніх промовляли, згадуючи Ігоря Герету, Митрополит і Архиєпископ Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ Василій Семенюк, віце-ректор духовної семінарії отець Михайло Пастух, науковий співробітник музею політв’язнів та репресованих Ігор Олещук, народний депутат України Тарас Юрик та інші відомі тернополяни та гості міста.


Звертаючись до товариства, голова обласної ради Василь Хомінець наголосив на великій ролі Ігоря Герети у процесах національного відродження в краї. «На Тернопіллі його знали практично всі, – сказав очільник облради.- Він залишив значний слід у історичній науці та краєзнавстві, археології та громадській роботі. Був ініціатором великої кількості культурологічних проектів, співзасновником першої в Тернополі опозиційної громадської організації,  творцем експозицій історико-меморіального музею політв’язнів у підвалах колишнього приміщення обласного управління КГБ; Мистецького музею приватних збірок сучасного українського мистецтва; музею-садиби Патріарха Йосифа у селі Заздрість Теребовлянського району. Він здійснив ще багато-багато чого безцінного. Це була велика людина у прямому та переносному значенні цього слова. Та чи ненайоціненнішим є його педагогічний спадок. Як студент Ігоря Петровича можу на цьому наполягати. Він любив своїх учнів, був взірцем патріота, науковця, краєзнавця. Вчив працювати як зі словом, так і на розкопках чи у архіві. Понад десять літ вже немає його з нами. Та справи Ігоря Герети живуть і надихають. Однією частиною із його багатогранного спадку є експериментальна комплексна школа мистецтв, творцем якої він був. Тож допоки тут будуть виховуватись юні таланти, справи нашого видатного земляка продовжуватимуться».


Церемонію відкриття меморіальної дошки супроводжували музичні виступи вихованців школи імені І.П. Герети, а провів її  професор кафедри українознавства і філософії Тернопільського національного технічого університету імені Івана Пулюя, письменник та громадський діяч Олег Герман.

Обласна рада

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер