images/stories/logosait_new.jpg

 

Фестиваль «Ї» об’єднає понад півтисячі любителів мистецтва

Оживити культуру міста обіцяють організатори фестивалю «Ї» уже незабаром. 17-19 квітня Тернопіль відвідає більше 70 авторів сучасного мистецтва України, Польщі та Білорусі. В такому масштабі «Ї» проводиться лише вдруге. Проте, організатори запевняють, що фестиваль впевнено крокує до рівня найбільших мистецьких подій України, пише Культурно.
DSC05487

- Так як наше місто вважається одним із молодіжних центрів, а неофіційно Тернопіль називають студентською столицею, у фестивалі ми вирішили об’єднати молодіжний та мистецький туризм, — розповідає координатор фестивалю, студентський президент України, голова ГО «Молодіжне об`єднання «Файне місто» Василь Томчишин. — Ми націлені створити культурно-мистецьку платформу, яка об’єднає у нашому місті відомих українських митців.

Традиційно фестиваль об’єднає відомих літераторів, музикантів, художників, фотографів, а також режисерів. Серед хедлайнерів літературної сцени — письменники та поети Юрій Андрухович, Василь Махно, Тарас Прохасько, Юрій Іздрик, Андрей Хадановіч, Василь Шкляр, Олена Степаненко, Брати Капранови, Сергій Жадан.

  • Цього року до нас завітають режисери Babylon’13, — розповідає співорганізатор фестивалю, поетеса, громадська діячка Юлія Іванчук. — З першого дня Євромайдану хлопці почали фільмувати революцію. Разом вони створили лабораторію документального кіно про події на Майдані. Стрічка транслюватиметься на вечірній сцені фестивалю.

13

Одним із хедлайнерів сцени живопису буде івано-франківський митець Роман Бойчук, який покаже одну зі своїх найбільших робіт, розміром більше 20 метрів. На полотні автор зобразив події, що торкаються Революції Гідності від початку і до сьогоднішніх днів.

Відвідають Тернопіль не менш відомі музичні гурти «Ot Vinta», «Один в каное», «Vivienne Mort», «Холодне сонце», «Piаno» та Діор. Окрім того, на музичній сцені звучатимуть відомі тернопільські гурти «Nameless», «Zsuf», «Медовий полин» та інші.

За словами організаторів, цьогорічний фестиваль пройде у декількох місцях. Якщо минулого року події відбувались, в основному, у розважальному комплексі «Максим», то цього разу сцен буде декілька. Вечірня програма фестивалю  з 17:00 вечора до 04:00 ранку проходитиме на літній терасі «Підзамче» розважального комплексу «Максим». Денна програма буде розкинута по різних локаціях центральної частини міста.

  • Презентації книжок будуть проходити у книгарні «Є» та Спілці письменників, — каже співорганізатор фестивалю Іван Білик. — Творчі зустрічі із учасниками фестивалю відбудуться у приміщенні готелю «Тернопіль», з роботами живопису можна буде ознайомитись у Картинній галереї. За сприятливих погодних умов, на третій день «Ї» на острівці «Кохання» просто неба відбудуться читання віршів та виступи гуртів . Якщо ж погода не сприятиме, дійство, швидше за все, перенесеться в УД «Перемога».

У програмі заходу відкриття арт-майданчику «Просто неба», де звучатиме поезія та пісні. Любителі живопису зможуть відвідати виставку картин, яка буде розміщена  по вулиці Сагайдачного.

  • Справді, цього року фестиваль «Ї» претендує на звання однієї з найглобальніших мистецьких подій України, — каже співорганізатор фестивалю, поет, член НСПУ Юрій Матевощук. – На цьому не зупиняємось, і ближчим часом маємо на меті претендувати на звання міжнародного фестивалю, адже до участі запрошені митці з Польщі та Білорусі. Зокрема, з Польщі до нас завітає відома поетка, перекладачка Анета Камінська, а з Білорусії ми запросили одних з кращих письменників Віталія Рижкова, Андрея Хадановіча та Сергія Прилуцького.

Родзинка цьогорічного «Ї» — видання альманаху, де буде представлена творчість більш ніж 50-ти письменників. Антологію прикрашатимуть художні роботи Юрія Журавля.

  • В перший день фестивалю радимо відвідати підземелля тернопільського замку та послухати «Вірші з бомбосховища». Відомий тернополянин, командир батальйону «ОУН» читатиме поезію з передової. У замку також буде представлена виставка фотографій тернополянина Віктора Гурняка «Від Майдану до війни», — доповнює співорганізатор фестивалю, прес-секретар ГО «Молодіжне об’єднання «Файне місто» Степан Гречківський.

Окрім відомих митців, організатори не залишили поза увагою й молодих авторів. Протягом двох місяців проходив конкурсний відбір на молодіжну сцену фестивалю. Участь у якому взяло 126 молодих поетів та письменників зі всієї України. В результаті, було обрано 13 митців, з творчістю яких можна буде ознайомитись безпосередньо на фестивалі.

Загалом фестиваль «Ї» об’єднає понад 70 учасників та більше 500 поціновувачів мистецтва зі всієї України. Як запевняють організатори, 50% відвідувачів фестивалю – гості з інших міст. Тож, безперечно, «Ї» має шанси стати не лише одним з найбільших культурно-мистецьких подій, але й значною туристичною принадою нашого міста.

Вартість квитків 80-170 грн. Детальніше про фестиваль читайте тут

Оксана Божко

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер