images/stories/logosait_new.jpg

 

Консультуємо про нюанси єдиного податку

Чи враховуються при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з підприємцем платником єдиного податку, наймані працівники, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною?

Ні, не враховуються. При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку - фізичною особою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.

Підприємець продає товари в магазині, що розташований на території ринку. Він може бути платником єдиного податку першої групи?

Ні, не може. Фізична особа – підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, що розташований на території ринку, не може бути платником єдиного податку даної групи. Адже до першої групи платників єдиного податку відносяться фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках чи провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 гривень.

Також зазначимо, що торгове місце – площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках. До торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства.

Чи враховує підприємець - платник єдиного податку до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах, працівників, яких залучає до виконання робіт по цивільно-правових договорах?

Якщо укладений договір відповідає нормам договору підряду, то фізична особа - підприємець - платник єдиного податку не враховує працівників, яких залучає за таким договорам, до загальної кількості осіб, що перебувають з нею в трудових відносинах.

У разі виникнення запитань щодо чинного законодавства, можна звернутися у Центр обслуговування платників за адресою: Білецька, 1 або за телефонами: 43-46-10 та 43-46-46.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер