images/stories/logosait_new.jpg

 

Як керувати своїми фінансами

Нажити багато грошей – хоробрість;зберегти їх – мудрість,а вміло витрачати – мистецтво.

Б. Авербах.

Уміння правильно, раціонально витрачати кошти-особливо цінна якість в умовах фінансової кризи, коли купівельна спроможність населення скорочується, інфляція росте, а курси валют абсолютно непередбачувані. Як сказав Авербах — це мистецтво, проте, за великим бажанням його можна опанувати, адже нічого нездоланого немає.

Оволодіти основними азами управління особистими фінансами навчали учасниць липневого засідання жіночого клубу ”Гармонія”, що у гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості.

”Гроші люблять лік. Це правило стосується як великих компаній, так і фінансів окремої людини. Тож правильно керувати особистими доходами й видатками мають не лише бізнесмени, а й пересічні українці- відзначила запрошена на захід Леся Колінець-доцент кафедри ”Міжнародної економіки” Тернопільського національного економічного університету, активний громадський діяч організації ”Об'єднання ”Самопоміч”.

У ході заходу учасницям розповідали як правильно формувати сімейний бютжет, витрачати, заощаджувати та врешті примножувати власні кошти. Активно обговорювали учасниці завдання, поставлене запрошеною гостею. Зокрема, потрібно було раціонально розприділити місячний сімейний бютжет пересічної сім'ї так, щоб вистачило грошей на все необхідне, та ще й залишилася певна сума для скарбнички.

Задля підвищення фінансової грамотності жінок учасницям запропонували скористатися певними правилами:

* Щоб контролювати свої фінанси, необхідно розуміти, звідки та в якому обсязі до нас приходять і куди йдуть наші гроші. Тому, потрібно записувати свої доходи та витрати.

* Заздалегідь планувати витрати та фіксувати їх. Аналізувати категорії витрат, з'ясовувати, що є необхідним та важливим (оплата комунальних послуг, проїзд, поповнення телефону), а від чого можна відмовитися.

* Оптимізація витрат полягає не в тому, щоб бездумно обмежити свої бажання, а в тому, щоб раціонально підходити до придбання товарів і послуг. Складаючи список запланованих покупок (шопінг-листок), необхідно зробити поділ на життєво необхідні речі та ті, без яких можна обійтися. Від останніх відмовляємось,а усе, що залишилося, записуємо у порядку пріоритетності.

* Відмова від шкідливих фінансових звичок: придбання непотрібних у даний час речей, товарів, значної кількості продуктів, які швидко псуються та ін...

* Розрахунок готівкою, а не банківськими картками. Це допоможе відчувати ”фінансові витрати” та збереже кошти у гаманці.

* Правильне інвестування. Гроші потрібно не лише заробляти та раціонально витрачати, а й вкладати так, щоб вони приносили прибутки. Найбільший дохід можна отримати в тому випадку, якщо ваші заощадження не зберігаються вдома в затишному місці, а працюють разом з вами, подвоюючи при цьому ваш прибуток. Поштовхом до такого заробітку може послужити розумне інвестування, наприклад, в нерухомість, власний бізнес, в розвиток стартапів та ін.

Слід пам'ятати, матеріальна сторона в нашому житті має велике значення. Проте, ніколи не потрібно гроші ставити за першоціль, рахувати кожну ”копійку”, шкодувати за витреченою ”гривнею”. Адже тоді зникає відчуття насолоди від самого життя, не відчувається смак перемоги, та непомітною стає краса, яка є навколо нас.

 

Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

І.Лісовська

52-89-30 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер