images/stories/logosait_new.jpg

 

Поради тернополянам, які їдуть на заробітки

Заробітки в Польщі сьогодні можна порівняти з грою в "російську ролетку" -  або ти - пан, або - пропав. Цього року гастарбайтерські терени настільки переповнені заробітчанами, що конкуренція просто зашкалює. Умови та оплата праці, як не дивно, залишають бажати кращого, пише Моя газета.

З роками, у нашому суспільстві склалася думка про те, що в Польщі високий та стабільний дохід, сьогодні це не зовсім так. Негаразди в економіці України та дефіцит робочих місць змушують подаватись на заробітки рекордну кількість людей. У зв’язку з цим оплата праці різко зменшилася.

За декілька років проведених у Польщі, 38-річна тернополянка Ніна Василевич виконувала різні види робіт. З її розмови ми винесли декілька порад, які допоможуть заробітчанам-початківцям і не тільки.

1. Якщо ви вирішили подаватись у заробітчани, візьміть на замітку, що польські працедавці надають перевагу молоді, старшим людям роботу знайти важче.

2. Робота в полі потребує фізичної підготовки. Зазвичай, жителі міст до такої роботи не підготовлені, тому не кожен зможе витримати такі навантаження.

3. Довіряйте, але перевіряйте. Часто наші земляки потрапляють у фінансову пастку відразу по прибуттю на заробітки. Справа у тому, що сьогодні перевізники не лише везуть вас до Польщі, але й домовляються про умови праці. За їх словами, робота є завжди, і завжди - високооплачувана. Припустимо, якщо до Польщі ви потрапляєте «не в сезон», то якщо з робочим місцем вам пощастить, то - лиш з малооплачуваним. Буває, що заробітчани працюють лише за їжу та житло.

4. Протягом роботи за вами слідкує наглядач і може робити зауваження. А в кінці робочого дня, з тих чи інших причин, може знизити оплату за день.

5. Чітко обговорюйте умови праці та житла. Деякі польські пани поселяють заробітчан у перебудований барак чи в кімнату, де проживає по 10 чоловік. Якщо харчування не входить в умови вашого перебування, то, в залежності від домовленості з іншими гастарбайтерами, по графіку, після важкого робочого дня доведеться готувати для усіх.

6. Зверніть увагу, що договір праці написаний польською мовою.

7. По завершенню робочого контракту добиратись додому краще тамтешнім транспортом. Судячи по цінах наших перевізників, польським транспортом ви доїдете значно дешевше.

8. Не погоджуйтесь працювати за мізерні кошти, тим самим ви понижуєте оплату української праці загалом.


Павло Куций

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер