images/stories/logosait_new.jpg

 

Як вберегтись від інтернет-шахраїв?

Сьогодні дуже зручно купувати онлайн. Інтернет покупки вже давно стали частиною нашого життя. На сайтах-аукціонах, де користувачі мережі продають власні речі, часто можна знайти дійсно якісний товар за низькою ціною, це й приваблює людей. Єдиним мінусом таких торгівельних майданчиків можна назвати те, що ні сам товар, ні продавця вживу ви не бачите, що дає шахраям простір для дій. Але як виявити зловмисника?

1. Надто низька ціна товару . Для того щоб на наживку клювало як можна більша кількість людей, шахраї ставлять дуже низький цінник.

2. Скоріш за все вас попросять відправити авансом приблизн половину від вартості покупки

3. Якщо у вас є можливість забрати товар власноруч, не прибігаючи до послуг компаній експрес-доставки.

 

Часто продавці заявляють, що проживають в зоні АТО, або поруч із нею. В такому випадку нікого не дивує низька ціна товару, мовляв, бідолага тікаючи від війни спродує все за безцінь. На перший погляд нічого не викликає особливих підозрінь, вам - хороший, та дешевий диван, йому – необхідні гроші. Саме на таке відношення до себе “бідолага” і розраховує. Як тільки ви переводете йому гроші – той ігнорує всі ваші спроби з ним зв’язатися. Ось як про це розповідає Тернополянин Сегрій: “ Я домовився з продавцем про купівлю, перерахував гроші на картку. Він передзвонив ввечері та повідомив, що відправив диван “Новою поштою”, а декларацію забув начебто в машині і пришле зранку. Смс від нього не прийшло, я йому передзвонюю, але трубки ніхто не бере. Наступного дня я поїхав в представництво “Нової пошти”, але ніякого відправлення на моє ім'я там не було”.

В такій ситуації потрібно негайно звернутися до міліції з письмовою заявою. Також варто зв’язатися із адміністрацією торгівельного майданчика, де було вчинено шахрайство, та попросити, аби вони зафіксували усі електронні сліди. У подальшому це може бути використано в якості доказів. Пам’ятайте: важливим є збереження історії спілкування із правопорушником та самого факту переказу.

Павло Куций

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер