images/stories/logosait_new.jpg

 

«Respublica» відсвяткувала свій перший ювілей

Показати мистецтво поза межами пустуючих галерей, перетворити сірі райони міста на музей просто неба впяте спробували у Камянці-Подільському, пише сайт Культурно.

В рамках ювілейного антикомерційного фестивалю «Республіка», на п’яти музичних сценах можна було почути понад 60 гуртів  України, Криму, Білорусії та Молдови.

Цьогоріч «Республіка» відсвяткувала свій перший ювілей – п’яту річницю. Фестиваль ще зовсім молодий, проте вже традиційно збирає поціновувачів мистецтва не лише з України, але й з ближнього закордону. 4-6 вересня на довгоочікувану подію з’їхалось декілька тисяч людей. В основному, це молодь віком 16-25 років.DSC07508

Окрім музичного виховання, «республіканці» працювали над створенням мистецьких об’єктів. Частину зібраних коштів організатори традиційно спрямовують на розвиток вуличного мистецтва. Відтак, за час існування фестивалю на сірих будівлях міста з’явилось понад 40 малюнків сучасних художників України та світу.DSC07615

Під час «Республіки» кримчанин Михайло Коробков почав працювати над своїм малюнком на даху хостелу «Поділля» (вул. Лесі Українки, 112). По закінченню фестивалю організатори планують запросити одеських художників з команди «М97». Цьогоріч серію малюнків «Круговорот» продовжив луцький художник Андрій Kalkov (закинуте приміщення навпроти вул. Пушкінська, 29), а також цього року було запрошено художника з Аргентини AMOR, прадід якого родом з Кам’янця-Подільського.

screenshot_1_0

До речі, спеціально для туристів організатори розробили мапу, на якій складений маршрут по арт-об’єктах.

За словами одного з організаторів Андрія Зоіна, основною ідеєю фесту є виховання сучасного покоління. Приміром, на цьогорічному дійстві подекуди  можна було спостерігати не зовсім адекватних людей. Та саме у цьому й полягає мета фестивалю – змінити свідомість. Зробити це не так вже й легко, адже багато закладів категорично відмовились співпрацювати з «Республікою» саме через контингент.

  • «Ми бачимо, як «Республіка» змінює людей, в основному – молодь. Культурна програма фестивалю виховує їх, заставляє мислити, робити щось для розвитку не тільки фестивалю, а й для міста, країни. Я вважаю, що це найголовніше, адже молодь – наше майбутнє».

Попри певну кількість не дуже адекватної публіки, приємно спостерігати метаморфозу у  музичних вподобаннях сучасної молоді, адже на цьогорічному фестивалі про себе впевнено заявили прихильники арт-сцени.DSC07510

  • Свою ідею організатори удосконалюють щороку, кажуть у прес-центрі- Зокрема, зробили такий собі обмін у мистецьких течіях. Аудиторію поділили на декілька просторів. Окрім головної, діяла реггі сцена, сцена важкої музики «Тунель», «Ратуша», а також арт-сцена «Арт-двір».

Питання музичного наповнення турбує  чи не найбільше. Смакові вподобання різні, а вгодити потрібно усім. Провести фестиваль такого масштабу обмежуючись одним стилем – важко, — кажуть організатори —  Та, насамперед, звертається увага на гурти, які сто відсотків зберуть велику аудиторію.

Приміром, на головній сцені «Республіки 2015» звучали такі «важковаговики» як Skinhate, Тонкая красная нить, Stoned Jesus, Morfine Suffering, Megamass, Jinjer та інші. Цікаво, що за три дні фестивалю гурти такого стилю зайняли третю частину програми головної сцени.
DSC07523

Напротивагу, відвідувачі мали нагоду послухати відомий етно-гурт Дахабраха, не менш відомий електро-фольк гурт Onuka, а також білоруський панк-рок гурт Brutto та інші гурти.

Незважаючи на два дні проливного дощу, який практично не закінчувався,  сцена «Арт-Двору» була, в пряму значенні слова, переповнена.
DSC07608

Ще приємніше зазначити, що звук на ній був найкращим. Приємно було послухати таких музикантів як Sasha Boole, Marina Krut Project, Dakooka, Panivalkova, Secret Avenue, Vosmoy та інших. Серед учасників арт-сцени були й тернопільські музиканти. Інді-поп гурт «Tik Tu» разом з барабанщиком Лесиком Omadada відіграли спеціальну програму, підготовлену для «Республіки».
DSC07518DSC07526DSC07654DSC07659

До речі, як запевнив Андрій Зоін, цей гурт він запрошував за власним музичним вподобанням. Також, до улюблених українських він відніс гурти Zapaska та Dakooka.

Що стосується сцени «Ратуша», то тут атмосфера більше нагадувала нашу «Галицьку дефіляду». Окрім кухні тамтешніх рестораторів, можна було й музику послухати. На сцені звучали виконавці різного жанру – від Хмельницького обласного симфонічного оркестру до «Моторролли».DSC07572DSC07592

У «Тунелі» більше двох хвилин могли знаходитись лише справжні поціновувачі музичної культури. Виключенням можна зробити таким гуртам як «Хамерман знищує віруси» та «5 vymir».DSC07603DSC07643

Для найстійкіших «фестивальників» до світанку працювали діджеї реггі сцени, серед яких були й тернопільські «Shmir soundsystem».


«Республіка» – це не тільки музика, це – взагалі мистецтво, а також виховання тутешніх мешканців і людей, які приїжджають на фестиваль. Тому, окрім музичної частини на фестивалі відбувалася акція «Здай телевізор – отримай квиток». Організатори зазначають, що людям потрібно розвиватися культурно, слухати музику, більше спілкуватися з людьми і не «зомбувати» себе телебаченням.DSC07611

Окрім фестивалю,  Кам’янець-Подільський приваблює старовинною архітектурою, фортецею XIV століття та чудовими пейзажами. Тож, сміло вирушайте до цього міста в любу пору року.DSC07550DSC07541DSC07596

Малюнки на будинках міста можна побачити за такими адресами:

2015
AMOR (Jorge Pomes) — Огієнка, 41
Коробков — малюнок на даху хостелу «Поділля». вул. Лесі Українки, 112
Kalkov — закинуте приміщенн навпроти вул. Пушкінськ, 29
2014
O’Prime — Соборна, 4 (готель «7 Днів»)
O’Prime — «NoMad». Вул. Червоноармійська, 38, дах кінотеатру «Юність»
O’Prime — «Frida». Вул. Лермонтова, 2б
Команда Республіки — «Тризуб». Вул. Маршала Харченко, 22б, дах заводу «Електрон»,
M-97 — «Запальний танок». Вул. Червоноармійська, 38, кінотеатр «Юність»
Kalkov — «Круговорот». Вул. Лесі Українки, 112,  Турбаза «Поділля»
2013
DXTR — «Mother». Вул. Червоноармійська, 25
Юлия Волчкова. Вул. Червоноармійська, 48
М-97. Вул. Соборна, 27
Ку-2. Вул. Гагаріна, 46
Korobkov. Вул. Лесі Українки, 84, Гала Готель
Дарина Момот. Вул. Данила Галицького, 1
Вакцинація. Вул. Лесі Українки, 112, турбаза «Поділля»
Уляна Нешева. Вул. Данила Галицького, 3
Cactus e Maria. Вул. Соборна, 15
Художники збірна. Вул. Драгоманова, 12, Дитячий майданчик НВК
Добрые люди. Вул. Лермонтова, 2б
2012
Kislow & Korobkov, вул. Панівецька, 5
Kislow & artists, вул. Уральська, 5, Художня школа
Kislow & Ultraboys, вул. Огієнка та Червоноармійська
Ultraboys. Негінське шосе, 55
KD. Вул. Лесі Українки, 84, Гала Готель
Etam Crew. Вул. Князів Коріатовичів, 50, Жовтневе
Андрій Бусел АКА Hutkasmachna. Вул. Зарванська, 2
2011
О»Prime. Вул. Драгоманова, 12, Школа №9
Zukclub, Зарванська, 7, старий ЦУМ
Андрій Бусел Hutkasmachna. Вул. Князів Коріатовичів, 1, Лебедине озеро
Тетріс, Польский ринок, 2
Kislow, вул. Зарванська, 6
Графіт. Вул. Огієнка, 41

Мобільний додаток — путівник стріт-артом «Республіки»

Оксана Божко

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер