images/stories/logosait_new.jpg

 

Працюючий студент: порядок оподаткування зарплати

Наше фермерське господарство має намір взяти на роботу комп’ютерщика студента денної форми навчання на неповний робочий час (у нього вільний графік занять у ВУЗі). Чи є якісь особливості в оподаткуванні його зарплати, зокрема військовим збором та ЄСВ?

Нарахована зарплата студента, як і зарплата інших працівників підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах. Тобто, для утримання військового збору застосовується ставка 1,5 % до нарахованої зарплати. А ось ставки податку на доходи (15 % чи 20 %) застосовуються до суми зарплати, що залишилася після утримання єдиного соціального внеску (далі - ЄСВ) та застосування податкової соціальної пільги.

Слід звернути увагу, що якщо нарахована сума доходу виявиться меншою за мінімальну зарплату, то суму ЄСВ все одно потрібно буде визначати як добуток “мінімалки” на ставку ЄСВ, установленої для вашої галузі. Тобто, ваш обов’язок – нарахувати ЄСВ, виходячи з розміру мінімальної зарплати. А ось утримується ЄСВ (за рахунок доходу працівника) із фактично нарахованого доходу.

Тепер, стосовно надання податкової соціальної пільги, оскільки для студентів є певні особливості. Так, згідно статті 169 Податкового кодексу працівники, які є учнями, студентами, аспірантами, мають право на застосування “підвищеної” податкової пільги до їх зарплати, якщо:

- нарахована сума зарплати не перевищує 1,4 прожиткового мінімуму (у 2015 році це 1710 грн.);

- працівник не отримує стипендії з бюджету.

Якщо студент – працівник отримує таку стипендію, то навіть за виконання першої умови, він не має права на підвищену пільгу. І це зрозуміло, адже він уже користується іншою пільгою з податку – його бюджетна стипендія в межах 1710 грн. на місяць не оподатковується. Але, якщо Ваш студент все - таки підпадає під наведені вище дві умови, у нього виникає право на застосування підвищеної соцпільги. У 2015 році її розмір складає 913 грн. 50 коп. Для реалізації такого права він повинен подати відповідну заяву, в якій зазначити підставу для застосування пільги з посиланням на підпункт “г” п. 169.3.3 Кодексу, а також надати довідку з навчального закладу, яка повинна підтверджувати факт, що він є студентом і не отримує стипендію з бюджету чи будь – яке грошове або майнове забезпечення. З метою уникнення недоплати податку чи, навпаки, претензій з боку студента, я би радив такі довідки вимагати після закінчення кожного семестру.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер