images/stories/logosait_new.jpg

 

Jazz Bez 2015: акцент на українізацію

Організовуючи перший фестиваль, ми думали, чи прийде хоч хтось, адже наприкінці дев’яностих джазу в Тернополі практично не було. Були ентузіасти, які зробили один концерт в такому жанрі. Діяв також джаз-клуб, щоправда підпільно. Тому перший «Jazz Bez» був авантюрним. Однак коли ми побачили, що у залі був аншлаг, зрозуміли, що нашому місту це потрібно, — розповів на прес-конференції директор фестивалю Олег Макогін.
DSC08568
Цьогоріч «Jazz Bez» святкує  15-ту річницю. Заснований він мистецьким об’єднанням «Дзиґа» у 2000 році. Тоді концерти відбувались лише у Львові та Перемишлі. Першим українським містом, яке розширило географію фестивалю був Тернопіль. З 2005 року у нас виступило сотні відомих виконавців, а музичний простір поповнився новими джазовими колективами.12243163_1691701317741467_247602041607646119_n

Впродовж  десяти днів,  3-12 грудня, «Jazz Bez» пройде у 14-ти містах України та Польщі. Любителі джазу зможуть послухати музикантів США, Великобританії, Німеччини, Франції, Швеції, Росії, Вірменії, Аргентини, Єгипту, Швейцарії, Чехії, Білорусії, Польщі та України. В рамках тернопільської  програми до нас завітають п’ять музичних колективів  Польщі, Індії, США та України.

Цьогорічний фестиваль робить акцент на українізацію. Практично кожен колектив має наших учасників. Очевидно, що Україна, зокрема Тернопіль, входить в джазову культуру на високому рівні.

  • Відкриє цьогорічний фестиваль колектив Ігоря Закуса «Jazz Kolo». До його проекту запрошуються кращі джазові виконавці української імпровізаційної музики. — продовжує Олег Макогін. — Музиканти виконають програму «У колі друзів» у складі семи учасників. Цього року нам також вдалося привезти виконавців, яких ще не було в Тернополі — колектив «Saagara». Він об’єднав віртуозів  індійської та європейської музики. Другого дня тернополяни матимуть змогу побувати на виступі досить відомого міжнародного проекту за участю музикантів з США, України і Польщі «Logan Richardson & Igor Osypov Quartet». Американський саксофоніст Logan Richardson свій виступ поєднає  з не менш відомим українським  джазовим гітаристом Ігорем Осиповом. Квінтет грає не перший рік і побував на багатьох знаних фестивалях Європи. Також ми почуємо молодих київських авторів, які про себе гучно заявили на минулорічному «Jazz Koktebel», де отримали титул «Відкриття року». За плечима колективу два повноформатні альбоми (в тому числі на вінілі) та виступ на розігріві у легендарних «Red Snapper». На завершення, у арт-клубі «Коза» виступатиме молодий польський колектив «Vehemence Quartet», володарі гран-прі престижного польського фестивалю «Jazz nad Odra».

За словами Сергія Лазо, великим досягненням фестивалю є те, що за десять років його існування у Тернополі сформувалась так звана «музична еліта».

  • У нашому місті з’явилась чимала кількість прихильників сучасної джазової музики. Окрім формування музичних вподобань, також зародились потужні тернопільські команди «Фіра» та D.Край. Загалом для місцевих музикантів «Jazz Bez» став переломним моментом. З часу його заснування, в певній мірі була зламана система ресторанної музики, коли виконавці фактично працювали на замовлення. На джазовому фестивалі вони мали змогу грати виключно від душі. Це було серйозним ударом по їхніх кишенях, але, разом з тим, у нас почала формуватись «музична еліта». Так само з’явилась і «глядацька еліта».1530382_1411794429065492_1594975389_n

На ювілейному фестивалі організатори також продемонструють відеоролик, в якому зібрані найкращі моменти історії «JazzBez» у Тернополі.

4 та 5 грудня концерти будуть проходити у драмтеатрі. 6 грудня — в арт-клубі «Коза». Вартість квитків 50-100 грн. Початок концертів  4-5 грудня  – 19:00, 6 грудня – 20:00. Тривають виступи 2-2,5 години.  Щодня, по завершенню концертів, у неформальній дружній атмосфері арт-клубу «Коза» відбуватимуться джем-сейшени.

Організаторами «JazzBez» у нашому місті є міська рада, мистецьке об’єднання «Коза» та музичний центр «Бастер».

Оксана Божко

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер