images/stories/logosait_new.jpg

 

ЖЕКи чи ОСББ?

Усі ми рано чи пізно, зустрічаємось із проблемами нашого будинку. Можливо, не прибирають у будинку, поганий ремонт чи затоплений підвал. У кожному домі є свої недоліки, за якими повинні доглядати працівники ЖЕКу. Нажаль, на практиці ми бачимо, що догляд за будинком та прилеглою територією не є належним. Тернополяни платять від 80 копійок до 2 гривень 45 копійок за м/кв і за це не отримують якісних послуг по догляду за їх житловою площею. Ми можемо відмовитись від послуг ЖЕКу та перейти на ОСББ. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку - це неприбуткова юридична організація, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією. Можливо саме ОСББ буде якісніше виконувати довірені йому обов’язки. Запитаємо жителів міста кому вони надають перевагу.

Ніна, 60 років
Я до створення ОСББ ставлюсь позитивно. На данний момент із ЖЕКу немає ніякої користі. Потрібно змінювати стару структуру обслуговування будинків. Як ми бачимо, із часом, люди все більше обурюються на роботу працівників Житлово-експлуатаційної контори, саме через це їх потрбіно замінити.

CAM00718

Анна Цигилко, 25 років
На мою думку, що ЖЕК що ОСББ це просто заміна шила на мило. Мешканці будинків повинні брати ситуа-цію у свої руки. Наприклад, у моєму будинку все гаразд. Ми за свій кошт зробили ремонт, замінили вікна, та утеплили фасад. Звичайно, коштів витратилось багато, але і ефект є.

CAM00709

Іванка Глушко, 35 років
ОСББ, звичайно, хороша структура але все ж я прихильниця ЖЕКу. Вже роками він обслуговує наш будинок і мене цілком усе влаштовує. Можливо десь є незначні недоліки, але потрібно розуміти, що у них є ще багато інших обов’язків. Якщо у будинку виникають проблеми, працівники ЖЕКУ вирішують їх одразу. Саме через це на даний момент потребі у об’єднанні співвласників багатоквартирного будинку немає.

CAM00721

Олег Шевчук, 20 років
Мешканці мого будинку давно створили ОСББ. Я пригадую, колись був безлад. Ніхто не доглядав за підвалами, світлом, прибиранням, дитячим майданчиком. А тепер ми самі вирішуємо, що і коли потрібно робити. Під’їз пофарбований, чистий, усюди освітлений. Саме через те, що мені є з чим порівнювати, я прихильник ОСББ.

CAM00713

Каміла, 29 років
Працівники ЖЕКу уже давно не виконують своїх обов’язків. За що ми платимо гроші? Якщо у під’їзді не має світла то ми самі замінюємо його. Недавно у нас прорвало трубу, і стояв жахливий запах у дворі. Працівники ЖЕКу приїхали на виклик лише на другий день. Це просто абсурд. Я мрію про те, щоб відмовитись від їхній послух і перейти на ОСББ. Нажаль не усі мешканці підтримують мою ініціативу.

CAM00722


Дмитро Кірічок, 20 років
Я вважаю що потрібно перейти на ОСББ. В Україні на сьогодні тривають різного типу реформи. Звичайно, вони всеукраїнського маштабу, але потрібно і місцеві реформи проводити. Ми мусимо ЖЕК реформувати у ОСББ. Це змінить місцеву ситуацію. Я прихильник об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

CAM00714

Галина Іванівна, 69 років
Я думаю що ОСББ буде виконувати свої обов’язки якісніше. За свої роки я мала багато суперечок із ЖЕКом. В їхній не ефективності я не вагаюсь. Ще до незалежної України ситуація була аналогічною. Добитися якоїсь допомоги від працівників ЖЕКу було просто не можливо. Сьогодні я уже переконалась, що потрібно міняти цю структуру на іншу. Саме через роки неякісної роботи, халатності, я виберу ОСББ ніж наш теперішній ЖЕК.

CAM00720

Зоряна Бойчук, 21 рік
За ОСББ я чула раніше. Але не надавала цьому уваги, і була цілком задоволена роботою ЖЕКу до недавніх подій. Розумієте, минулого тижня у нас в під’їзді пропало світло, була проблема в щитовій у підвалі. Працівників ЖЕКу ми викликали півтора дні, і ось вони прийшли, свою відсутність пояснили словами “не було на місці електрика”. Це халатність. Мій батько, сам міг полагодити, але доступу до щитової не було, тому що ключі були у працівників ЖЕКу. Я вважаю що у ОСББ не було такої халатності і ремонт відбувся б одразу.

CAM00712

Людмила Строгач, 34 роки
ОСББ потрібна структура. Звичайно, витрати будуть високими а якість буде належна. У наш ЖЕК ми платимо багато грошей. Але нічого не робиться. Дитячі майданчики не оновлюються, прибудинкова територія не прибирається, фасади будинків не фарбуються, навіть лампочку у під’їзді немає кому замінити. Наші кошти просто ідуть нікуди. ОСББ за ті самі кошти, виконували б свою роботу на значно вищому рівні.

CAM00723


Уляна Скакун, 20 років
Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків є перспективним. Адже люди самі дбають про затишок свого проживання. Непотрібно покладатися на когось, очікувати працівника ЖЕКу. Ми мусимо просто брати ситуацію у свої руки. Я вважаю, що ЖЕК це минуле. Потрібно найти інші, перспективніші, організації на заміну і ОСББ одна з них.

CAM00726

Отже, думки тернополян майже одноголосні. Мешканці нашого міста прихильники об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Це перш за все через халатність працівників ЖЕКу. Навіщо кожному із нас очікувати їхньої допомоги днями? Для чого нам платити важко зароблені гроші? І найважливіше, за що ми платимо? Адже ніхто нічого не робить. Дитячі майданчики в іржі, під’їзди брудні, вулиці не освітлені, фасади не пофарбовані. За ті витрачені кошти, кожен мешканець повинен отримувати якісні умови проживання. За роки незалежності, робота ЖЕКу не змінилась безліч скарг від людей, і ні слова похвали. Саме через це тернополяни прихильники створення ОСББ у нашому місті.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер