images/stories/logosait_new.jpg

 

Фірма навчає співробітника. Податкові наслідки

До загального місячного доходу працівника не включаються суми, сплачені працедавцем за його навчання в наступних випадках :

1) кошти, сплачені вітчизняним вищим і професійно-технічним учбовим закладам за навчання фізичної особи. Ця сума повинна не перевищувати граничну величину доходу, що надає право на податкову соціальну пільгу (в 2015 році – 1710 грн) на кожен повний або неповний місяць такого навчання. Вартість навчання, що перевищує вказану величину, обкладається ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

При цьому важливо, щоб фізична особа, навчання якої оплачується підприємством, узяла на себе зобов'язання відпрацювати на такому підприємстві не менше трьох календарних років після закінчення навчання, про що укладається відповідний договір письмово. Якщо ж працівник припинить трудові стосунки раніше, то сума сплачених витрат на навчання включається до складу його оподатковуваного доходу.

Неоподатковуваний дохід в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ відображається з ознакою " 145", а сума, що підлягає оподаткуванню, (у 2015 році – більше за 1710,00 грн), - з ознакою " 126";

2) витрати на підвищення кваліфікації фізичної особи - у тому випадку, якщо таке підвищення кваліфікації передбачене законодавчо.

Такі виплати в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ будуть зазначатися з ознакою " 158".

Слід звернути увагу, що витрати на навчання працівників не входять до фонду заробітної плати і тому не є об'єктом для нарахування і утримання ЄВ .

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер