images/stories/logosait_new.jpg

 

На Тернопільщині припинено діяльність міжрегіонального «конвертаційного» центру»

Співробітниками податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області ліквідовано міжрегіональний «конвертаційний» центр. До складу злочинної групи, яка забезпечувала його роботу, входили 5 осіб. Про це на брифінгу, що відбувся у Головному управлінні ДФС в області, розповів перший заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Віталій Дума.

Механізм діяльності «конвертаційного» центру діяв наступним чином: його організатори, отримавши замовлення від суб’єкта господарської діяльності реального сектору економіки на переведення безготівкових коштів у готівку, укладали із ними «фіктивні» угоди на поставку товарів й надання різноманітних послуг без фактичного їх виконання, отримували на розрахункові рахунки підконтрольних їм підприємств грошові кошти з призначенням платежу за товари та послуги, після чого перераховували їх по ланцюгу підприємств для подальшого переведення в готівку через каси банків.

Так, за словами Віталія Думи, зазначена схема дозволяла підприємствам реального сектору економіки отримувати необліковані готівкові кошти, створювати умови для безпідставного завищення витрат та податкового кредиту з ПДВ шляхом організації проведення безтоварних операцій.

Переведення коштів у готівку здійснювалось за винагороду, яка становила 10-12% від суми «проконвертованих» грошових коштів.

Впродовж 2015 року та з початку 2016 року учасниками «конвертаційного» центру переведено у готівку більше 40 млн гривень.

За результатами санкціонованих обшуків, проведених на території областей західного регіону, вилучено 76,5 тис. доларів США, 1,7 тис. євро, 261 тис. гривень (у загальному в перерахунку у національну валюту – на суму понад 2,2 млн грн), оргтехніку, документи бухгалтерського та податкового обліку, чорнові записи, засоби зв’язку, чекові книжки, банківські картки (для виплат). Накладені арешти на більш як 30 банківських рахунків.

Триває досудове розслідування за фактами умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та фіктивного підприємництва.

 

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер