images/stories/logosait_new.jpg

 

Кишкові інфекції влітку: як уберегтися від небезпеки?

Нарешті настав літній період, а з ним, відповідно, розпочався і сезон «масового» смакування фруктами та ягодами. Не секрет, що ними люблять ласувати і дорослі, і наймолодші. І це все, звісно, добре, якби тільки не одне «але». Разом із приходом теплої сонячної погоди, ростом овочевих культур і плодів на деревах та кущах, одночасно збільшився й ризик поширення та загострення кишкових інфекційних захворювань.

Як повідомляє завідувач інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Ольга Дивоняк, спричинити інфекційне захворювання кишечника можуть не лише невимиті руки чи поїдання брудних фруктів. Якщо ви «засиділися» за столом, святкуючи гучний бенкет, недотримали відповідної температури, за якої можна зберігати продукти харчування, неправильно обробили харчі – все це також потенційна передумова загострення кишкової інфекції. Із перерахованих вище причин, як інформує п. Ольга, може виникнути сальмонельоз, є ризик настання дизентерії, можна викликати і ротавірусну інфекцію («кишковий» чи «шлунковий» грип, який вражає шлунково-кишковий тракт). Все це – гострі кишкові інфекції. Потрібно бути обережним і в закладах громадського харчування, щоб, не дай Боже, після повернення додому не виявити в себе ознак отруєння. До речі, тішить те, що цього літа в Тернополі, зі слів Ольги Дивоняк, фактів масового отруєння не фіксували. Лиш би не зурочити!

Закономірно, тернополян цікавить питання – які ж існують шляхи передачі вже згаданої, не вельми приємної, кишкової інфекції? Це – водний, харчовий, фекально-оральний способи, часто трапляється і контактний шлях передачі. Ольга Дивоняк також застерігає, що не варто їсти продукти безпосередньо «з рук», навіть якщо дуже кортить – краще потерпіти, допоки їх не помиєте. Знову ж-таки, в цілях збереження здоров’я.

Якщо вже так трапилося, що захворіли, то, закономірно, потрібно багато пити, та й про якість самої води дбати – на цьому теж акцентувала пані Ольга. У разі виявлення перших проявів та ознак захворювання, слід вжити щось із сорбентів. Такими можуть бути, для прикладу, «Смекта», «Атоксил», «Сорбекс». Бажано «обзавестися» бактерійними препаратами. Не зашкодять, а лиш допоможуть відвари із сушених яблук, ізюму, навіть звичайний чай – і той пригодиться, будучи помічним уже хоча б тому, що заварений на воді. У будь-якому разі, як підсумувала пані Ольга, напої поновлять запаси води організму, компенсуючи втрачену рідину у випадку блювоти або діареї.

 

Софія Пасічник

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер