images/stories/logosait_new.jpg

 

Яка освіта, на вашу думку, є сьогодні найбільш перспективною на ринку праці?

Державна служба зайнятості склала перелік найбільш перспективних професій в Україні, попит на які не буде зменшуватись у найближчі роки. "У ТОП найбільш перспективних в Україні професій і за затребуваністю у роботодавців, і за рівнем заробітної плати є професії у галузі IT, медичній галузі, інженерні професії та висококваліфіковані спеціалісти у аграрній сфері", – зазначив виконуючий обов’язки Голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

За його словами, якщо розглядати найбільш перспективні професії у розрізі робітничих спеціальностей, то найбільш затребуваними у найближчі роки будуть трактористи, кухарі, швачки, водії та будівельники. При цьому, Кравченко наголосив, що середня заробітна плата кваліфікованого кухаря близько 8 тисяч гривень, а тракторист за рік може отримувати заробітну плату до 120 тисяч гривень.

Найбільш поширеними професіями, які здобули безробітні, є перукар, кухар, електрогазозварник, тракторист-машиніст, водій, продавець, швачка. Рівень працевлаштування після закінчення профнавчання у ЦПТО – 85%.

 

Олександра ЛуканюкОлександра Луканюк вишивальниця.

− Я за освітою педагог, але не працюю за освітою. Професія вчителя – благородна, але не вдячна. Склалося так, що наших вчителів учні не поважають. Багато потрібно нам кваліфікованих спеціалістів. Головне, щоб після навчання працювали за фахом. Для своїх дітей хочу таку роботу, щоб вони її любили і отримували задоволення від неї.

 

Ракович ІринаІрина Ракович майстриня з миловаріння.

− Найперспективніший напрямок освіти – IT, туризм, ресторанний бізнес. Мій син має нахил до комп'ютерних здібностей, якщо обере професію пов'язану із комп'ютерними технологіями я буду лише рада.

 

 

Дана КогутДана Когут

− Зараз час, який потребує вміння, навичок і розуміння. З престижніших професій залишається робота адвоката. Мої діти мають престижну освіту та роботу якою задоволені. Якби мала можливість вступити зараз в університет, то обрала  філософію. Погано, якщо в сім'ї династія лікарів, то дитина вимушена вступати в медичний університет, попри свої бажання чи схильності до іншої професії.

Людмила КазмірукЛілія Казмірук – домогосподарка.

− Зараз усюди потрібно вищу освіту, я маю теж вищу освіту, але не працюю за фахом. Якщо ти матимеш освіту з найкращого ВУЗу, але не захочеш бути кваліфікованим працівником, то тут ніхто не зарадить.

 

 

Уляна НауменкоУляна Науменко

− Я вважаю, що технічна освіта найпотрібніша. За спеціальністю я працювала, але зараз в декретній відпустці. Якби зараз вступала, то обрала б дизайн.

 

 

 

Бариш МаріяБариш Марія – вчитель географії, викладач філософії.

− Маю дві вищі освіти, працюю вчителем географії, вивчала філософію. Я вступала колись на юридичний факультет не поступила і тішуся з того. Мій син, якому 5 років каже, що буде художником і будівельником.

 

 

Сорожкевич ОльгаСорожкевич Ольга – вчитель початкових класів.

− Зараз я в декретній відпустці, до того працювала вчителем початкових класів. Була б археологом при можливості. Професія кваліфікованого лікаря – найпотрібніша!

 

 

 

Ірина МихальчукІрина Михальчук – майстриня-початківець.

− Освіта найперспективніша та, яка до душі людині. За освітою я економіст, працювала довго у цій сфері, але вже вичерпала себе. Творча жилка з дитинства була присутня, зараз її реалізовую.

 

 

 

Cвітлана ХмелівськаСвітлана Хмелівська – продавець.

− Я економіст, працювала за фахом, якби обирала спеціальність зараз, то зупинилася також на економічній спеціальності. Колись виїхала закордон шукати кращої роботи, бо в Тернополі не було робочих місць.

 

 

Марія БурбанМарія Бурбан – вчитель.

− За освітою я вчитель, зараз працюю за своїм фахом. Обрала б нову спеціальність – ландшафтний дизайн. Викладаю в школі уроки хімії. Приємно, коли діти поглинають усе те, що ти їм розповідаєш.

 

 

Сагайдак УлянаУляна Сагайдак

− Я за освітою інженер, працювала в бібліотеці, обслуговую комп'ютери. Зараз вишиваю із задоволенням. Зараз вступила б в Косівський інститут прикладного мистецтва.

 

 

 

Сорожкевич Анатолій Анатолій  Сорожкевич – викладач класу ударних інструментів.

− Працюю в Теребовлянській музичній школі. Моя робота приносить мені задоволення, а це – головне! Спеціальності зараз не змінював би. Найбільше нам необхідні кваліфіковані працівники в медичній сфері.

 

 

Онуферко МарянаМар'яна Онуферко

− Будь-яка робота може бути престижною, якщо ти вчився добре і маєш бажання, то маєш усі задатки бути успішним в своїй роботі. Інженерія – найнеобхідніша професія.

 

 

 

Антонщишин НаталіяНаталія Антонщишин

− Я інженер-технолог ресторанного бізнесу, за фахом не працювала, бо не було робочих місць, де себе можна було б реалізувати. Обрала б професію вчителя зарубіжної літератури або ветеринара.

Справа не в тому яка професія, а як людина може себе реалізувати. У нас в Україні перенасичення будь-якої професії.

 

 

АВТОР: ШИЛО ТЕТЯНА

 

 

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер