images/stories/logosait_new.jpg

 

Споживчий кошик: скільки тернополяни витрачають грошей на продукти

У рамках справи про перегляд вмісту "споживчого кошика" Кабмін готується затвердити нові набори продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг, від яких залежить встановлення розміру прожиткового мінімуму в Україні.

Відповідно до "споживчого кошика", українцям надається можливість придбання: 1 шафа для одягу (строк служби - 25 років), 1 стілець (15 років), 1 ліжко (25 років), 1 стіл письмовий (25 років), 1 набір для кухні (25 років), 1 дзеркало для ванної кімнати (20 років), 1 телефон (25 років), 2 тарілки (3 роки), 1 ніж (10 років), 2 виделки (10 років), 2 ложки (10 років), 1 холодильник (15 років), 1 пральна машина (14 років), 1 люстра (25 років), 1 радіоприймач (20 років).

Замість масла в переліку наборів продуктів харчування для працездатного населення міститься позиція "маргарин" (2 кг на рік). Також у переліку передбачено не більше ніж 2 кг сала на рік для українця, 8 кг свинини та 9 кг ковбаси",

Що ж до одягу, то уряду пропонується також затвердити для чоловіків норму по 1 костюму, краватці, джемперу, светру, брюках на рік. З білизни: 6 трусів, 2 майки, 1 плавки та 10 шкарпеток - на рік.

"Жінкам: 6 трусів, 2 бюстгальтера, 2 майки, 1 купальник, 2 синтетичних колготок та 1 брюки. В частині засобів гігієни: 2 зубні щітки, 1 одеколон, 1 гребінка, туалетний папір - 12 шт., - все це на рік", - каже Батрин.

З предметів санітарії та ліків, за інформацією юриста, вирізняються такі показники: 1 вата (100 гр.), 2 бинти, 2 жарознижуючі засоби, 7 пластирів, дитячий крем - на 1 рік.

Стосовно перукарських послуг, комісія залишила норму в 4 стрижки на рік.

Батрин зауважив, що про міжміські чи міжнародні поїздки комісія "забула". Вказані виключно приміські перевезення (до 50 км).

Показник відвідування закладів культури - 6 разів на рік, придбання книг - не більше 6. Про це повідомляє юрист, керівник проекту "Відкритий Суд" Станіслав Батрин у листі, що є у розпорядженні Укрінформу.

Юлія Синюгіна – товарознавець.

Синюгіна

* В тиждень на продукти ми витрачаємо 1700 грн. Усе приходиться купувати. Доньці у школу необхідно окрім обідів додаткова їжа. Круасани, банан, водичка, цукерочка, а ще бутерброди з сиром.

Тетяна Богушевська – приватний підприємець

Богушевська

* Наша сім'я складається з 3 людей і однієї собаки. Останнім часом у зв'язку із значним підвищенням цін, ми почали ретельніше контролювати вирати та планувати сімейний бюджет більш детально. Щонеділі плануємо орієнтовне меню на тиждень та робимо великі закупи. Загалом виходить 500-600 грн на тиждень( враховуючи форс-мажорні забаганки донечки та їжу для собаки).

Людмила Майор – власниця креативної студії «ІдеЯ»

майор

* Ми витрачаємо приблизно 700-800 грн, всі харчуються переважно вдома. Більшість витрачаємо на м'ясо, печінку, рибу. Ще частина на різні каші, молоко, сири, яйця, хліб. Ну і звичайно фрукти та овочі. Є правило вдома, що вдень кожен має споживати щось молочне (молочну кашу, сир), суп або салат із свіжих овочів, кашу та м'ясну страву або рибну, обов'язково яблука і дочка любить банани та виноград.

Наталія Карчевська – приватний підприємець

КАрчевська

* Наша сім'я витрачає орієнтовно 1.000 -1.500г рн. в тиждень. Це при тому, що є домашня курочка та кролик, рибу стараюсь купувати на гуртовні,трішки економніше виходить.

Віталій Лисюк – власник кав'ярні Coffee brand

лисюк

* Протягом тижня ми витрачаємо не менше 1000 грн. Зараз приходиться шукати місця, де пропонують нижчі ціни, акції (навіть якщо далеко добиратись). Постійно готуємо самі (не дуже довіряємо закладам громадського харчування, тому що їм також приходиться переходити на більш дешеві і менш якісні продукти).

Але на якості продуктів, які купуємо для себе не економимо, частіше купуємо товари привезені із закордону.

Сергій Головайчук – шеф-кухар

головайчук

* У залежності від мого апетиту! Якщо я у своїй майстерні щось нове хочу приготувати, то може бути і тисячу з гаком, а якщо в звичайній ситуації, то 500-700 грн. Як то зараз модно казати живем по-новому!

Lissa Kvin – дизайнер одягу детально розповіла про те, на що витрачає гроші протягом тижня.

Лісса квін

* Я харчуюся як дівчина, яка переважно на роботі і в дорозі. Їм – мало, п'ю багато води! Купую багато овочів та фруктів. Кожного тижня обов'язково зустрічаюся з подружками чи друзями це ще додаткові витрати.

ЩО В КОШИКУ НОВОГО?

Головні зміни торкнулися ліків, їх перелік тепер набагато більший. Значно зросли норми споживання риби: з 2,5 до 9 кг в рік, додані такі звичні речі, як чай – 400 г на рік, лавровий лист, сіль і навіть півкіло кави в зернах. Нові норми і по одязі: замість пальто на 8 років – куртка на 5 років, чоловікам дозволили мати 6 пар трусів на рік (було 5 на 2 роки), жінкам – 2 бюстгальтери на рік (було 2 на 2 роки), а пенсіонери зможуть засмагати не в сімейних трусах, а в плавках. Жінкам офіційно дозволили мати штани, одну пару на 4 роки. Але скорочені до соціальних норм споживання води, газу і світла. Тобто доведеться або менше митися, або економити воду. Більшість позицій – їх в СК близько 250, збереглися. Наприклад, один стілець на 15 років, стіл, шафа, ліжко, люстра на 25 років.

Підготувала Тетяна Шило

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер