images/stories/logosait_new.jpg

 

Як живуть тернопільські нардепи і держслужбовці?

Мільйони гривень під подушками і сотні квадратних метрів хоромівПригадуєте Антона Семеновича Шпака – стоматолога із фільму «Іван Васильович міняє професію»? Виявляється, його славнозвісні «три магнітофони, три камери закордонних, три портсигари вітчизняних і три замшеві куртки» - це просто жалюгідні пожитки, порівнюючи із тим, що задекларували народні обранці та чиновники, в тому числі тернопільські.

Та що там Антон Семенович, екс-президент зі своїм золотим батоном та екс-генпрокурор, він же «Юлій Цезар», тихо покурюють в стороні, читаючи декларації своїх наступників.

Їхньому «всьому, нажитому непосильною працею» можуть позаздрити навіть бізнесмени зі списку Форбс.

А дивуватися і справді є чому: мільйони доларів у готівці, десятки квартир і земельних ділянок, розкішні автомобілі, діаманти, ікони, картини, мощі святих та навіть храми і політ у космос – і це ще неповний перелік того добра, яким володіють слуги народу.

1b

Проте є серед них і мало не безхатьки, які не заробили ні на квартиру, ні на землю, ні автомобіль.

Як і у першому, так і у другому випадку зрозуміло, що українцям посадовці показали далеко не все, а велика частина усього багатства ховається «на чорний день» у офшорах або переписана на троюрідних братів двоюрідних тіток.

Проте, якби не зусилля зовнішніх партнерів, то ні за що закон про електронне декларування в Україні не те що не набув би чинності, його навіть не розглядали б, і тернополяни могли б тільки припускати, у якому Пшонка-стайлі купаються можновладці.

Антикорупційна «революція» чи мрії про безвіз?

Впровадження в Україні е-декларування було останньою умовою для отримання безвізового режиму з державами Шенгенської зони. І попри невдоволення деяких політиків вимогою декларувати, окрім своїх, ще й статки членів родини, а також нормою про кримінальне покарання за обман у деклараціях, закон таки прийняли.

Його впровадження експерти називають справжньою антикорупційною революцією, адже тепер кожен українець може дізналися, на скільки чесно живуть обрані ним «слуги народу».

Окрім того, електронне декларування, на думку експертів, повинне стримувати потенційних корупціонерів, а нова система зробити неможливим перебування на державній службі непорядних людей.

Скептики ж вважають, що ті, хто захоче приховати своє майно, зроблять це будь-яким способом.

Якби там не було, кожен тернополянин чи чортківчанин мають право знати про рівень доброчесності свого мера чи полісмена і переконатися, що джерела їхніх доходів - законні, а майно придбано за чесно зароблені кошти.

Тепер, купуючи новий автомобіль, президент чи місцевий депутат, не зможе відбрехатись «підматрацними» заощадженнями: його платоспроможність можна буде перевірити цифрами у декларації.

А вони, якщо Ви ще не бачили, повірте, дивують. Тому, перш, ніж перейти до місцевої тернопільської еліти, ми не могли оминути увагою найбезглуздіші надбання народних депутатів та міністрів.

Самовари, статуї та ікони  – безглузді надбання українських політиків

Електронні декларації українських політиків показали , що вони дуже полюбляють розкіш. Проте у деяких випадках задекларовані ними статки не лише дивують, а просто викликають огиду.

Наведемо лише декілька таких прикладів. Ну, зокрема, нас так і мучить запитання навіщо депутату від "Волі народу" Олесю Довгому 11 елітних годинників, 10 статуй і 95 картин XIX-XXI століть?

Тобто поки тернопільська пенсіонерка вирішує, що цього місяця зможе обійтися без масла і м’яса, бо треба купити ліки своєму чоловікові, пан Олесь вибирає 11-ту статую, яка прикрасить його розкішні хороми?

Таке саме запитання до депутата фракції Олега Ляшка Андрія Лозового. Невже колекція вин із 186 пляшок, меблі голландського і англійського виробництва 19 століття,72 ікони, і хрест-енколпіон зі Святими мощами 13 століття зробили Ваше життя повноціннішим?

Що вже казати про заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Анатолія Матвієнка, який пішов ще далі і задекларував Храм Успіння Пресвятої Богородиці в селі Бирлівка Вінницької області.

Порівняно із цим, колекція з 170 самоварів IX-XX століть нардепа Дмитра Шенцева і яйця Фаберже народного обранця Геннадія Бобова – просто квіточки. Хоча, якщо подумати, що не кожен тернополянин може собі дозволити щодня їсти омлет із звичайних курячих яєць, то яйця Фаберже виглядають не такими вже квіточками.

Хочемо відзначити і мера Дніпра Бориса Філатова. Він, собі коханому, купив квиток на суборбітальний політ в космос, вартістю не мало не багато 1 400 000 грн. І це в той час, коли на Тернопільщині діти, які отримують Президентські стипендії,  ходять пішки десятки кілометрів до навчальних закладів, бо не мають шкільних автобусів. Чи тоді, коли тернополянка мерзне на зупинці і не сідає у маршрутку, а чекає на тролейбус, щоб зекономити 1 гривню.

Хочеться згадати і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який виявився великим любителем дорогих годинників і не тільки. Він, зокрема, задекларував годинники марок Rolex Daytona, Vacheron Constantin, Jaeger LeCoultre, 25 картин, 760 пляшок вина з Франції та Італії, 22 пляшки дорогого вина Chateau Mouton-Rothschild і Chаteau Pеtrus 1945 року, 1982,1986 і 2000 років, набір італійських меблів для робочого кабінету, 2 комплекти італійських меблів для спальні, ще один набір італійських меблів для кабінету - з синіми вставками, набір меблів для вітальні, меблі для бібліотеки, набір меблів «для малої вітальні» та меблі для кухні і 9 мільйонів гривень.

І поки молода сім’я, яка тулиться в тісній орендованій квартирі, бо заробити на свою можна хіба роками, перепрошуємо, підтирань п’ятих точок італійським сеньйорам, пан Аваков декларує ще й 12-кімнатну квартиру, шуби дружини й діаманти.

Хочемо наголосити, що все це «добро» наші люді слуги народу показують не тому, що вони такі чесні, а тому, що, згідно із правилами, має бути задеклароване все майно, вартість якого перевищує 100 мінімальних заробітних плат. Уявили тепер собі масштаб? Тож, рахуючи дні до своєї чергової мінімальної зарплатні, думаємо, Ви неодмінно захочете згадати «незлим тихим словом» того, хто в черговий раз порадить Вам затягнути пояси, брати лопати і йти на городи.

Найбагатший тернопільський нардеп

Ну а тепер можемо заглянути «під матраци» і тернопільських нардепів та посадовців, серед яких чимало багатіїв і тих, хто, за мірками вищеописаних декларантів, таки ледь бідує.

Серед тернопільських нардепів найбільшими статками володіє екс-мер Роман Заставний. Його сім’я задекларувала майже 9, 5 млн. грн., що на 97% більше їхнього річного доходу.

Зокрема, у 2015 році представник «Народного фронту», працюючи у Верховній Раді, заробив 80 268 грн. Окрім того, Заставний отримав 120 тис. грн. авторської винагороди.

В дружини політика – заробітки значно менші: всього неповних 6 тисяч гривень, які вона отримала, працюючи у телекомпанії «Смайл».

Двоє синів колишнього мера Тернополя (20 і 23 роки) не заробили нічого.

Мабуть, після роботи у одному із банків, пан Роман більше довіряє банківським установам, оскільки всі гроші тримає у готівці. А сума, до слова, доволі немаленька:  2 мільйони 850 тисяч гривень і 267 тисяч доларів.

Умови проживання родини нардепа – також нескромні. У їхній власності будинок площею 358 кв. м квадратів у Великих Гаях поблизу Тернополя, і ще одна хатинка на 737 квадратів у Гатному на Київщині. Окрім того, у сім’ї Заставного є дворівнева квартира в Тернополі площею 281,7 кв. м. та невеличкий 38-метровий офіс.

Задекларував слуга народу і чотири земельні ділянки: в Гатному – 2636 квадратів (дві ділянки), у Тернополі - 612 та у Великих Гаях – 1800.

Є у Заставного і автівки преміум класу: у нього – «Land Rover» 2008 року випуску та «Audi Q7» 2013 року - у сина. Також парламентар володіє мотоциклом «Восход» (1988 р. в.).

Родина екс-мера володіє також сімейним бізнесом і має чимало корпоративних прав в ТОВ «Манзаст», «Еко-партнери», «ТерА», «Протекшн-Груп», ПП «Агенція розвитку засобів масової інформації», «Еко-Тернопіль», ТОВ «Ресурс-Лімітед», «ТерА», ТОВ «Перукарня «Чародійка».

$ 110 тис. тримає вдома

Не менш шикарно живе ще один тернопільський народний депутат Тарас Пастух, родина якого у минулому році заробила 3 058 676 гривень. Майже половину доходу екс-учасник АТО отримав від продажу рухомого майна - 1,17 млн. грн.

При цьому заробітна плата обранця із «Самопомочі» становить лише 76 314 грн., натомість його дружина у 2015-му заробила майже 1,3 млн. грн., з яких майже 9 тисяч гривень – за основним місцем роботи у місцевому вузі, а решта суми – дохід від підприємницької діяльності. Так, у дружини обранця є 100% корпоративних прав на ТОВ «Файне місто».

Родина у пана Тараса – велика: він проживає з батьками, дружиною, трьома доньками і сином-студентом. Відповідно нерухомістю політик обзавівся немалою. Зокрема, він має житловий будинок в Тернополі площею 126,4 кв. м, будинок в Бучацькому районі на 47 квадратних метрів. Окрім того, у столиці він орендує частину будинку площею 100 метрів квадратних і там же кімнату в готелі на 40 кв. м.

При цьому, не зважаючи на мільйонні статки, нардеп не відмовився від компенсації витрат за житло у Києві – 154 360 грн. із держбюджету.

Задекларував Пастух і недобудований дачний будинок на 12 квадратних метрів у Петрикові біля Тернополя. Окрім того, у власності парламентаря аж 8 земельних ділянок від 0,03 метрів квадратних до 0, 45 - в Підгородньому, Петрикові, Байківцях, Курівцях, Губині та в Тернополі .

Має нардеп дві автівки: Volkswagen Passat 2013 року випуску, яку, згідно із декларацією, він купив минулого року за 350 тис. гривень, і  Toyota Camry (2011 р.в.).

Як і Заставний, Тарас Пастух воліє зберігати все зароблене не у банківських установах, а вдома. Так, у декларації зазначено, що він володіє готівковими коштами у сумі 110 тисяч доларів.

Будинки і земля в Буковелі

Родина іншого народного обранця-багатія з Тернополя Миколи Люшняка минулого року заробила майже 2, 5 млн. гривень, із яких 2,2 млн. грн. – це дохід дружини політика. Вона отримала 1,5 млн. грн. дивідендів, 664 227 грн. доходу від провадження підприємницької діяльності та 45 467 грн. доходу від передачі в оренду майна.

Згідно із декларацією, сім’я нардепа має шикарні апартаменти, зокрема, житловий будинок в с. Поляниця (Буковель) площею 415,4 кв.м. оформлений на парламентаря, і ще три будинки площею 708,8 кв. м., 280,4 кв. м. та 38,3 кв. м. (Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська області) - на його дружину.

Родина посадовця також володіє двома земельними ділянками у Петрикові, трьома у Поляниці та однією у Ямельниці на Львівщині.

Мають і нардеп, і його дружина по автомобілю. У голови сімейства - «Wolkswagen Phaeton» 2013 року, у дружини - «Volkswagen Multivan — T5», 2013року, вартістю 430 600 грн.

Микола Люшняк, як і його колеги, тримає гроші вдома. Готівкою він задекларував 7480 євро, 54 200 доларів та 50 тис. у гривнях. Його дружина має на банківському рахунку 70 тис. грн. а решту коштів зберігає, мабуть, у «панчохах». Це  – 15 600 доларів і 100 000 гривень.

Депутат-мільйонер

Має Тернопіль ще одного депутата-мільйонера. Це – «порошенківець» Ігор Побер. Він задекларував більше 2 мільйонів гривень, які до речі, також тримає вдома, мабуть, під матрацом: 750 тисяч гривень належать дружині Дар’ї 50 тисяч доларів – політику.

Якщо вірити декларації, то минулого року колишній спортсмен жив на одну депутатську зарплату, яка складає 79 584 грн., а також отримав відшкодування за депутатську діяльність у сумі 80 559 грн., компенсацію вартості винайму готельного номера - 167 тис. грн. і ще понад та чверть мільйона гривень від відчуження цінних паперів та корпоративних прав.

У власності нардеп має квартиру у столиці площею 11,2 «квадратів», дачу на 299 кв. м. та земельну ділянку (800 кв. м) у Тернополі. У його дружини також є квартира, щоправда, у Тернополі, яка має площу 82 квадратних метра і земельну ділянку на 800 «квадратів», де веде будівництво дачного будиночка.

Автомобіля, згідно із декларацією, нардеп не має. У родині за кермом їздить лише його дружина, яка має Lexus  RX 350 2012 року випуску, придбаний минулого року за 420 тисяч гривень.

Окрім того, дружина Побера взяла у 2015 році кредит на суму 600 тисяч гривень.

Допомагають родичі із-за кордону і … теща

Найбільш скоромними виявилися народні депутати Михайло Головко, Олег Барна, а також Тарас Юрик і Володимир Соляр. Останні троє не мають у своїй власності ні квартир, ні будинків. Так, Володимир Соляр заробив минулого року 142, 5 тисячі гривень, має лише 4 гектари землі в Козові на Тернопільщині і 2 автомобілі - «Mitsubishi» 2008 року випуску та «Chevrolet» 2011 р. в.

Нардеп Юрик не задекларував жодного автомобіля. Він також не володіє власним житлом, проте орендує в Тернополі дві квартири площею 73 кв. м.  і 52,6 кв. м.

Минулого року політик заробив 79 481 грн. зарплати і отримав 100 тисяч грн. «авторської винагороди». Його дружина, працюючи на місцевому телеканалі, поповнила сімейний бюджет на 17,3 тис. гривень. Не зважаючи на це, у власності депутата знаходиться немало готівки: 864 тис. грн., 7500 доларів та 3200 євро.

Брат тернопільського губернатора нардеп Олег Барна, який неодноразово відзначався у Верховній Раді скандальним витівками, не володіє ніяким житлом і земельними ділянками. І будинок на 77,4 кв. м., і земля площею 6, 5 «сотих», згідно із декларацією, належать його тещі.

Сам політик лише орендує номер в столичному готелі «Україна», за проживання в якому він отримав із держбюджету майже 168 тис. гривень компенсації, і їздить на «Форд сієрра» 1987 року випуску.

За минулий рік він заробив, працюючи у Верховній раді 79 256 грн. і отримав матеріальну допомогу за участь в АТО в розмірі 1250 грн.

Окрім того, нардеп взяв кредит в банку в розмірі майже 33 тисячі гривень. А всі гроші тримає вдома: 75 тисяч у гривнях і 34,5 тисячі у доларах.  Дружина також не довіряє банківським установам і ховає вдома майже три тисячі доларів та 2 090  євро, сини мають по 5 і 7 тисяч доларів, теща - 7,5 тисяч доларів.

Якщо Олегові Барні допомагає теща, то нардепу Головкові – родичі із-за кордону. Про це свідчить його декларація. Зокрема, у ній вказано, що минулого року родина політика заробила майже 150 тис. грн., з яких 2 000 доларів отримала дружина парламентаря як переказ з-за закордону.

Порівняно із скромними заробітками, готівки у Головка - немало: 34 тисячі доларів та 95 тисяч гривень.

У його власності також перебуває квартира площею 64 кв. м і автомобіль Honda 2012 року випуску, придбаний за 280 458 грн. Земельних ділянок нардеп немає.

Голова облради - безхатько

Практично «бідно» живе і голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук. Він не заробив ні на житло, ні на автомобіль, ні на землю.

І квартира, площею 87 кв. м., і земельна ділянка в с. Охримівці Збаразького району, площею 1 365 кв. м, і автомобіль «Шкода Октавіа» 2011 року випуску зареєстровані на його дружину Ларису.

Загалом минулого року очільник області отримав дохід у розмірі близько 100 тис. гривень, серед яких 100 грн. – у якості подарунка.

Квартиру записав на дружину

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна живе не так скромно. Він минулого року заробив 111 тис. 458 грн., а його дружина – трохи більше 43 тис. гривень.

Губернатор Тернопільщини має у своїй власності земельну ділянку площею 1,17 га у селі Нагірнянка Чорківського району, де він народився, а також два автомобілі - Daewoo Lanos 2005 року випуску та Skoda Super Classik 2007 р.в.

Квартира площею 91,9 кв. м. у Тернополі зареєстрована на його дружину.

Зароблені гроші родина губернатора зберігає на банківських рахунках. Барна задекларував 1 116 грн., 606 євро та 2 156 доларів, а його дружина - 2 486 доларів.

Мер Тернополя — один із «найбідніших»

Судячи з е-декларацій, міський голова Тернополя – один із найбідніших мерів в Україні. Він не задекларував жодного автомобіля, лише житло та земельні ділянки.

Увесь бюджет родини мера, яка складається із дружини та дочки-студентки, поповнює лише голова сімейства. Він заробив минулого року 663 175 гривень, 500 тис. грн. з яких – від продажу свого «залізного коня».

У його власності перебуває квартира в Тернополі площею 61,2 кв. м. та 20% від квартири площею 58, 7 кв.м. Будинок у Байківцях на майже 400 «квадратів» записаний порівну на його дружину та дочку.

Вони також володіють трьома земельними ділянками загальним розміром у 3, 7 «сотих».

Зароблені гроші мер зберігає і вдома - 200 тисяч гривень, і на банківському рахунку – 80 518 грн., 929 доларів і 2 941 євро.

Головний полісмен і прокурор живуть на зарплату

Очільник поліції Тернопільщини Олександр Богомол, якщо вірити декларації, живе не «на широку ногу». Він має чотирьох діток і минулого року отримав лише 132 000 грн. заробітної плати та 25 300 грн. матеріальної допомоги. В його дружини за весь рік – всього 15 153 грн. матеріальної допомоги.

Олександр Богомол також задекларував квартиру, площею 63,3 квадрати, придбану у 1996 році. Йому, щоправда, належить лише четверта частина. Ще одна квартира, площею майже 70 квадратів, записана на дружину і відзначена позначкою «з іншим правом користування».

У її власності також є автомобіль «Део Сенс» 2006 року випуску, вартістю 62 000 грн.

Згідно із оприлюдненої декларації, порівняно із вищою елітою, не розкошує і головний прокурор Тернопільщини В'ячеслав Перч. Він задекларував заробітну плату у розмірі 309 тис. грн.. та пенсію - 75 883 грн. Додаткових джерел надходження він не має.

Очільник прокуратури області також задекларував квартиру, площею 50 «квадратів»,у Чернівцях, земельну ділянку на Київщині, площею 1200 квадратних метрів, та автомобіль «Land Rover» 2012 року випуску, придбаний у 2014 році за 145 тис. грн.

Дружина посадовця володіє будинком, площею 242,7 кв. м, та земельною ділянкою у 1000 квадратних метрів у Чернівецькій області.

Ще одна квартира у Києві, площею 81 кв.м., записана на дружину та сина.

Чи зробимо висновки?

Якщо бути чесними, то, зрозуміло, що кожен із нас прекрасно знав, що українські політики –люди, як мінімум, зовсім не бідні. Але оприлюднені ними декларації виходять за всі рамки. І будьмо знову ж таки чесними, зрозуміло, що це – далеко не вся їхня розкіш, бо ті ж політики - люди, як мінімум, не зовсім чесні.

Дуже шкода, але електронні декларації в черговий раз підтвердили, що, яка б влада не прийшла, і скільки б не мінялися місцями чиновники, їхнє головне завдання – це не служіння народу, а лише власна нажива.

Бо як інакше пояснити те, що вже майже три роки бідні українці допомагають волонтерам одягати і годувати солдат, які щодня ризикують життям на лінії війни, і те, що прожитковий мінімум знаходиться на рівні африканських країн, а у тумбочках державних службовців на дрібні витрати лежить 200-річна пенсія вчительки.

Та що там пенсія! Там лежать мільярди гривень. Ще мільярди гривень вкладені у ексклюзивні вина, діаманти, годинники, картини та ікони, в сотні квадратних метрів квартир і гектарів землі.

А у нас при цьому більшість пенсіонерів не мають можливості нормально харчуватися, а практично вся молодь мріє емігрувати за кордон. Не має нормального ремонту у лікарнях та людського гуртожитку для студентів, не має грошей на дитячі і спортивні майданчики, на шкільні автобуси і нові дороги, не має, де працювати і не має нормальних зарплат. У нас всього немає!

Єдине, що у нас точно є, то це купа багатіїв у владних кріслах, у тумбочках та сейфах яких можна знайти суму, еквіваленту черговому траншу від МВФ.

Тому я дуже сподіваюся, що це буде «протверезним» душем для кожного тернополянина зокрема і кожного українця загалом. Бо простого обурення на кухні і смішних картинок та саркастичних коментарів у соцмережах вже мало. Потрібно зробити висновки, адже зрозуміло одне: золотого дна і навіть країв у нашої еліти немає, і жити так далі не можна.

Почніть хоча б з того, що на наступних виборах не голосуйте за кандидатів із корупційним шлейфом за жодних обставин. Навіть за гроші.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер