images/stories/logosait_new.jpg

 

Особам з особливими потребами - руку підтримки

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар з соціальними партнерами на тему: «Надання соціальних послуг особам з інвалідністю» за участю представників Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Тернопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України, соціальних служб м. Тернополя і Тернопільського району.

Директор ТМРЦЗ Анатолій Куриляк ознайомив присутніх із станом ринку праці та можливостями служби зайнятості щодо працевлаштування та професійного навчання осіб з обмеженими фізичними можливостями; звернув увагу на динаміку змін щодо кількісного та професійного складу безробітних, в тому числі осіб з інвалідністю.

Про особливості надання безоплатної правової допомоги особам з інвалідністю розповів директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв. Він повідомив, що цього року в центр звернулись 142 інваліди, яким залежно від їх потреб були надані юридичні роз’яснення та послуги адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

У виступі першого заступника начальника Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області Ніни Банзерук йшлося про призначення пенсій особам з інвалідністю. Від загальної кількості пенсіонерів об’єднаного управління, особи з інвалідністю складають 13%. Середній розмір пенсії по інвалідності становить 1550,15 грн., що в 1,2 рази більше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності певного стажу роботи. Наприклад, інвалід ІІ чи ІІІ групи у віці до 23 років має право на пенсію за наявності одного року страхового стажу роботи. Зі збільшенням віку — збільшується необхідний стаж роботи. Уже у віці 56 років інвалід ІІ чи ІІІ групи повинен мати 14 років страхового стажу. Необхідний страховий стаж у залежності від віку та групи інвалідності визначено статтею 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У разі відсутності необхідного стажу інвалід не має права на пенсію. У такому випадку є можливість звернутися до органів праці та соціального захисту населення за призначенням державної соціальної допомоги. Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: І-ша — 100% пенсії завіком; ІІ-га— 90%; ІІІ-тя— 50%. Якщо інваліди ІІ та ІІІ групи не працюють та мають відповідний стаж роботи (без урахування додаткового періоду з дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку), пенсія по інвалідності обчислюється у розмірі пенсії за віком. Тобто, у повному розмірі без застосування 50 чи 90 відсотків.

Тетяна Матвіїшин, заступник начальника управління – начальник відділу з питань праці та соціально - трудових відносин РДА повідомила про те, що завдяки зусиллям управління направлено на навчання та працевлаштовано 4 водіїв, з яких 3 - демобілізовані учасники АТО. Вона зауважила, що великою проблемою є доступність осіб з інвалідністю до громадських місць та транспорту: відсутність або непридатність пандусів.

Варто відзначити, що фахівці центру зайнятості разом із органами влади та місцевого самоврядування, громадськими організаціями, що опікуються проблемами інвалідів, знаходять нові можливості для забезпечення робочим місцем тих, кому доля приготувала складні випробування, докладають максимум зусиль для того, щоб безробітні знайшли свого працедавця та отримували гідну зарплату.

Учасники заходу визначили основні пріоритети подальшої співпраці зі службою зайнятості.


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер