images/stories/logosait_new.jpg

 

Уряд Росії подав у відставку

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що уряд Російської Федерації подав у відставку, щоб розв'язати руки президенту Володимиру Путіну після його заяви про зміни до конституції РФ.

Джерело: слова Медведєва в ході зустрічі Путіна з кабінетом міністрів РФ, ТАСС

Пряма мова Медведєва: "Ці зміни, коли вони будуть прийняті, цілком ймовірно, і це буде зроблено після обговорення, як це було сказано, вони внесуть суттєві зміни не тільки в цілий ряд статей конституції, але і в цілому в баланс влади, влади виконавчої, влади законодавчої, влади судової.

У цьому контексті очевидно, що ми, як уряд Російської Федерації, повинні надати президенту нашої країни можливість приймати всі необхідні рішення і в цих умовах, я вважаю, що було правильним відповідно до статті 117 Конституції РФ уряд Російської Федерації в нинішньому складі подав у відставку".

Деталі: Старий склад уряду, за дорученням Путіна, буде виконувати обов'язки до призначення нового.

За словами Медведєва, надалі всі рішення щодо нового складу Кабміну буде приймати президент РФ.

За ст. 117 Конституції РФ уряд Росії може подати у відставку, яку приймає або відхиляє президент РФ.

Що було раніше: 15 січня Путін заявив, що виступає за призначення Державною думою прем'єр-міністра Російської Федерації, але виступає за збереження президентом права звільняти його.

На його думку, за президентом РФ має залишатися право визначати завдання і пріоритети уряду, відстороняти від посади голову уряду, його заступників і федеральних міністрів.

За його словами, за президентом РФ має залишатися пряме керівництво збройними силами та правоохоронною системою – але кандидатури керівників силових відомств і прокурорів регіонів він повинен погоджувати з Радою федерацій.

Президент Росії зазначив, що пропоновані ним зміни до Конституції РФ має прийняти парламент, але цьому має передувати всенародне голосування.

Серед іншого він також пропонує змінити вимоги для президента.

Зокрема, для потенційних кандидатів у президенти РФ пропонується закріпити вимогу проживати на території РФ не менше 25 років, а також відсутність іноземного громадянства.

Важливо: Путін у дуеті з Медведєвим працювали на двох найголовніших керівних посадах у Росії 12 років - з 2008 року.

Саме Медведєва путінська партія "Єдина Росія" висунула в президенти 2008 року, коли Путін формально не міг більше займати посаду президента.

Після перемоги Медведєв призначив Путіна прем’єром. А у 2012 році після повернення у президентське крісло вже Путін призначив Медведєва головою уряду.

Путін перебуває при владі в РФ 20 років: 16 років у президентському кріслі, 4 роки він був прем'єром.

Нагадаємо:

  • Володимир Путін був президентом з 2000 по 2008 роки, потім 4 роки був прем'єр-міністром РФ.
  • У 2008 році Держдума РФ прийняла поправку до Конституції про збільшення президентського терміну з чотирьох до шести років.
  • У 2012 році Путін пішов на третій, шестирічний, термін. У 2018 році він знову виграв вибори.
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер