images/stories/logosait_new.jpg

 

5 книг, які допоможуть вчителям та батькам краще зрозуміти дитину

Зараз велика кількість експертів передають нам з різних джерел безліч лайфхаків про те, як треба і як не треба поводитися з дитиною.

Та попри поглинання у великій кількості статті психологів, педіатрів, педагогів, соціологів, у батьків та вчителів можуть виникнути ситуації зі стресом у дитини, коли навіть максимально обізнані опиняються у глухому куті.

Як зрозуміти дитину в такій ситуації, не завдавши їй психологічної шкоди? Ось 5 книг, які, можливо, дадуть відповіді на ваші запитання.

"Таємна опора: емоційний зв'язок у житті дитини", Людмила Петрановська


Авторка, ґрунтуючись на науковій теорії прихильності, легко і доступно розповідає про роль батьків на шляху до дорослішання.

Про те, що формує дитину та як це потім відбивається на її майбутньому, чому залежність та безпорадність поступово трансформуються у зрілість, і як батьківська любов і турбота  формують те, що авторка називає таємною опорою, яка підтримує дитину протягом подальшого дорослого життя.



"Код Упевненості для дівчат. Досвід реальних дівчат, які дали волю впевненості та зробили щось дивовижне", Кетті Кей, Клер Шипмен

Як бути впевненою і водночас залишитися собою, спілкуватися з друзями і бути популярною, як діяти й усвідомити, що твої ідеї важать більше, ніж ти думаєш, що таке синдром самозванця і чому його варто якомога швидше позбутися – на ці та інші питання відповідають авторки книги.

Тут є не лише поради про те, як розвинути впевненість у собі, а й історії реальних дівчат, які змогли побороти страх, упоратися з невдачею і, попри негативний досвід, рухатися далі. 

"Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку (а ваші діти радітимуть, якщо і ви це зробите)", Філіппа Перрі


Авторка, британська психотерапевтка, колумністка, авторка книжок та низки наукових статей з психології, пропонує комплексний підхід до процесу виховання, а не окремі поради й лайфхаки.

Цей підхід стосується всього: сприйняття дитини, пропрацювання власних психологічних травм і бар’єрів та усвідомлення того, що їх не варто нав’язувати й передавати дітям (учням у класі чи власним чадам).

Тут про все  від відповіді на питання про суворість/лайтовість  виховання до  порад про те, як самим вчителям/батькам пропрацювати свої травми від виховання. 

#майже_доросла: книжка про дівчат і для дівчат, Ірина Славінська

Дівчатка-підлітки потребують інших підходів виховання, ніж хлопчики, це очевидно. Ба більше, кожна дівчина особлива.

Ірина Славінська, авторка цієї книги, згадує власний підлітковий досвід, аби вчителям (які, власне, також мають власних дітей і є батьками поза межами школи) було простіше пригадати власні почуття та емоції у період підліткового становлення.

Опинившись на місці дівчини-підлітка ви зможете ліпше її зрозуміти.

Тут міститься чимало реальних життєвих порад як для самих дівчаток, так і для дорослих, адже містить відповіді на питання про підліткову поведінку, поради для захиститу дівчинки підлітка у світі діджитал-небезпек, про те, як говорити з підлітками їхньою мовою тощо.

"Як приборкати гнів", Саманта Сновден

Бешкетування, раптові спалахи неконтрольованої агресії іздається, що всі знайомі методи виховання безсилі у цій ситуації.

Якщо так, вам стане у нагоді цей практичний зошит, що допомагає боротися з виявам дитячого гніву,  допомагає зрозуміти, що саме викликає роздратування, а також вчить пригнічувати злість ще до того, як дитина починає проявляти перші ознаки роздратування чи майбутньої істерики.

Добірка підготована за сприяння видавництва Vivat.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер