images/stories/logosait_new.jpg

 

«Бути донором благородно і корисно»: у Тернопільському обласному центрі служби крові розповідають, як стати донором

«Бути донором благородно і корисно»: у Тернопільському обласному центрі служби крові розповідають, як стати донором

У КНП «ТОЦСК» щоденно приймають донорів, адже лікарні краю потребують донорської крові.

0«Для кроводачі донорам необхідно мати паспорт або ID-картку, допускається використання додатку «Дія». Перед медичним обстеженням донор заповнює анкету, даючи відповіді на поставлені у ній запитання та завіряє їх особистим підписом. В організмі людини міститься в середньому 5 літрів крові, тобто 7% від ваги. Доза кроводачі — 450 мл, що абсолютно нешкідливо та безпечно для здоров’я донора. Після здачі крові у донора зберігається добре самопочуття, апетит, нормальна працездатність», — розповідають у центрі.

Рекомендації донорам:

- не варто здавати кров після роботи у нічну зміну;

- за три доби до кроводачі з раціону слід виключити жирну та копчену їжу і не вживати спиртні напої;

- ввечері, напередодні донації, — легка вечеря, а вранці, в день донації, слід обмежитись легким солодким чаєм з хлібом, або печивом;

- безпосередньо після здачі крові не можна займатися важкою фізичною працею, вживати спиртні напої, керувати транспортними засобами, працювати на висоті.

«Для донорів проводиться безкоштовне медичне та лабораторне обстеження  з видачею довідки про стан здоров’я (гепатит В і С, сифіліс, ВІЛ, група крові, резус-належність). З січня 2021 року розпочато додаткове безкоштовне тестування всіх донорів на наявність СоV2, IgG з видачею довідки, — зазначають у закладі. — Здаючи кров, Ви рятуєте не одне життя. Бо ніколи не знаєш, кому вона може знадобитися: новонародженій дитині, породіллі, онкохворому, чи людині, що потрапила в ДТП. До того ж — здача крові покращує стан здоров’я донора. Широко відомо, що організм людини здатний до самовідновлення і не тільки кількісного, але й якісного. У всьому світі на донорів крові дивляться з повагою і захопленням. Приєднуйтесь і Ви до армії небайдужих».

Детальніше на сайті КНП «ТОЦСК».

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер