images/stories/logosait_new.jpg

 

Як полегшити біль дитині, коли ріжуться молочні зуби?

Прорізування ясен у дітей завжди супроводжується сльозами, роздратуванням та проблемами з вживанням їжі.

Нові зуби також спричиняють багато клопоту й батькам, адже дуже важко заспокоїти дитину чи пришвидшити цей процес.

Ми скористались ресурсами Mayo ClinicHealthline , а також порадами сімейної лікарки Анастасії Бикової-Шелевицької та британської Служби національного здоров’я, щоби скласти найбільш ефективні рекомендації, як зарадити зубному болю в дитини.

Коли з’являються перші зуби

Час появи перших зубів може відрізнятися, але переважно перші різці пробиваються приблизно в 6 місяців з дня народження.

Зазвичай прорізуються два нижні передні різці, а згодом – два верхні передні.

Ознаки прорізування зубів

  • з рота виділяється надмірна кількість слини, яка може стікати під час сну, прийому їжі та гри;
  • дитина намагається постійно жувати предмети довкола;
  • дитина легко стає роздратованою, кричить або плаче;
  • ясна червоніють або втрачають пружність;
  • невелике зростання температури тіла, але не лихоманка.

Лікарі застерігають, що лихоманка та діарея, усупереч поширеним уявленням, не є поширеними симптомами прорізування зубів.

Фото: RobHainer/Depositphotos

Найкращі засоби полегшення болю

  • Потерти ясна поблизу місць, де є дискомфорт чи біль. Ви можете потерти ясна дитині власним чисто вимитим пальцем або змоченим клаптиком бинту.
  • Спробуйте прохолодні предмети. Холодна чайна ложка або прохолодна (не замерзла) іграшка для жування можуть полегшити дискомфорт на яснах. Не змащуйте та не змочуйте їх солодким (медом, варенням тощо), щоб не виникав карієс.
  • У разі гострого болю та сильної реакції дитини, потрібно консультуватися з вашим лікарем-педіатрем. При нагальній потребі можете спробувати дати знеболювальні з діючими речовинами ібупрофен або ацетамінофен. Проте в жодному разі не давайте знеболювальні з лідокаїном чи бензокаїном – вони можуть навіть призвести до смерті дитини.

Основи догляду за молочними зубами в дітей

Передовсім, слід розуміти, що діти не можуть самотужки подбати про свої нові зуби. Навіть у процесі навчання дітей, як чистити та піклуватися про гігієну ротової порожнини, ви не повинні уникати відповідальності за безпеку та належний догляд вашої дитини.

  • протирайте чистою змоченою серветкою чи клаптиком бинтику ясна дитини після сніданку й ввечері перед сном. Така процедура допоможе позбутися решток їжі та бактерій, що спричиняють захворювання зубів та ротової порожнини;
  • при появі перших зубів, їх треба почати чистити зубною щіткою та пастою.
  • зубну щітку слід обирати з м’якими, нежорсткими щетинками, щоби не пошкодити цілісність ясен. До того ж, молочні зуби є дещо м’якшими, ніж постійні.
  • чистити зуби слід двічі на день – уранці та ввечері зубною пастою зі фтором;
  • кількість зубної пасти на зубній щітці не повинна бути більша за розмір одного зернятка рису. До 3 років діти не вміють випльовувати слину та рідину з роту, тому в разі ковтання зубної пасти така кількість фтору не нашкодить їхньому травленню. Після 3 і до 6 років кількість зубної пасти можна збільшити до розміру горошини.
  • не забувайте слідкувати за чистотою ротової порожнини. Найбільша кількість інфекцій трапляється в проміжку  6-18 місяців.
  • подумайте про перший візит до стоматолога. Його рекомендують здійснити до того, як малюкові виповниться один рік. У майбутньому дитячого стоматолога слід відвідувати щонайменше двічі на рік.
  • Уникайте надмірного вживання солодких напоїв, включно з соком. До 2-х років слід взагалі уникати споживання будь-якого цукру.
Фото: belchonock/Depositphotos

Що не варто робити при догляді

Немає наукового підтвердження щодо ефективності "зубних гелів" або гомеопатичних препаратів.

Якщо ви все ж вирішили скористатися місцевими зубними гелями, в жодному разі не застосовуйте звичайні засоби для догляду за зубами. Вони містять багато компонентів, які можуть нашкодити дитячому організму.

У деяких місцевих гелів знайшли більшу концентрацію беладони, яка може викликати судоми та труднощі з диханням.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер