images/stories/logosait_new.jpg

 

"Найгірше ще попереду": озвучили сумний прогноз, повного локдауну уникнути навряд чи вдасться


"Найгірше ще попереду": озвучили сумний прогноз, повного локдауну уникнути навряд чи вдасться

Попри різкий ріст хворих на ковід та значну смертність, наразі це ще далеко не пік. Його прогнрзують на листопад. І все йде до того, що керівництву держави таки доведеться запровадити повноцінний локдаун.

Про це Українському радіо розповів заступник міністра охорони здоров’я України у 2016-2019 роках Павло Ковтонюк.

За словами експерта, без серйозних непопулярних заходів боротьба із поширенням вірусу буде неефективною.

"Якщо вжити половину заходів, це не зупинить, як правило, поширення, а лише відкладе в часі більш серйозні рішення. Уряд дочекається більш серйозної ситуації і буде їх впроваджувати", – зазначив експосадовець.

Він нагадав, що урядовці пообіцяли не вводити в Україні повного локдауну, як і під час попередньої хвилі COVID-19 навесні цього року, коли повного локдауну всіляко уникали, але де-факто він настав.

"Такий самий сценарій йде зараз: області одна за одною щотижня переходять в червону зону. Це підхід, який доганяє події, й він веде нас по тяжчому шляху”, — зазначив Павло Ковтонюк.

За його словами, українцям слід було вакцинуватися, і високий рівень щеплених людей допоміг би зараз зупинити чергову хвилю.

"Проте й зараз вакцинуватися вкрай важливо, просто для того, щоб захистити себе в умовах пандемії, яка буяє навколо. Все більше людей навколо хворіють, все більше потрапляють до лікарень. Тому закликаю всіх просто себе захистити, а про колективний імунітет будемо думати після", – наголосив експерт.

Він додав, що багатьох людей підштовхують до вакцинації обмеження, які влада запроваджує у "червоних" зонах, оскільки саме там спостерігаються рекордні темпи вакцинації у перші дні після їхнього проголошення.

"Виявляється, багато людей хотіли вакцинуватись, але не робили цього, поки не грянув грім. Бо, на мою думку, більшість людей в Україні не є принциповими антивакцинаторами. В них або є сумніви, або вони відкладають щеплення, або думають, що їх це не торкнеться”, — розповів Ковтонюк.

Експерт зазначив, що потужність медичної системи України дозволяє втілити в життя план МОЗ вакцинувати 1,5 мільйона осіб щотижня, проте Україна ще жодного разу не досягла такого показника.

"Наш максимум був в половину цього показника, і ми тримаємося цього рівня. Зараз, на жаль, темпи сповільнюються, проте в областях, які перейшли до червоних зон, вони пришвидшились. Цим потрібно користуватись: посилити комунікацію й бути більш наполегливим", – переконаний фахівець.

На думку Павла Ковтонюка, з огляду на статистику цього року COVID-19 стане або третьою, або другою причиною смертності в Україні. Він також переконаний, що, з огляду на досвід інших країн, до кінця року все доросле населення України вакцинувати не вийде.

"Щеплення за кордоном відбувається нерівномірно. На початку вакцинація йде швидше, потім вона починає уповільнюватися. Адже спочатку йдуть вакцинуватися люди, які мають високу готовність, потім вже йдуть люди, які не дуже цього хочуть, а потім — ті, які взагалі цього не хочуть, і їх треба переконувати", – пояснив експерт.

За його словами, після досягнення показника у 20% щепленого населення, темпи вакцинації починають знижуватись.

"Найбільш яскравим прикладом, для нас дуже повчальним, є Румунія, яка зараз має катастрофічну ситуацію. ЄС навіть прийняв екстрене рішення про допомогу цій країні. Такого спалаху, як зараз в Румунії, Європейський Союз ще не бачив", – зауважив Ковтонюк

Він додав, що попри слова президента Володимира Зеленського про те, що Україна вже досягла плато захворюваності, насправді воно настане наступного місяця.

"Я думаю, що плато буде в середині листопада, а зараз буде швидке зростання, й все більше областей будуть потрапляти в червоні зони. І я раджу представникам місцевої влади запроваджувати обмеження червоної зони раніше, вони мають таку владу. Адже краще не чекати, поки лікарня переповниться, а випередити події", – підсумував експерт.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер