images/stories/logosait_new.jpg

 

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини запрошує на презентацію унікальних архівів

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини запрошує на презентацію унікальних архівів

14 грудня 2021 року об 11:00 год. відбудеться презентація матеріалів із нещодавно віднайденого архіву українського підпілля (ймовірно, організаційної референтури ОУН Подільського краю 1948—1951 рр.). Ця унікальна знахідка, що складається з трьох бідонів, на цей час є найбільшою серед усіх, віднайдених в Україні. Організатори заходу — Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини та Тернопільське обласне комунальне підприємство «Фірма «Кінодністер».
0У рамках презентації також відбудеться допрем’єрний показ документального відеоролика про матеріали цього архіву, який спільно підготували  працівники музею та ТОКП «Фірма «Кінодністер».
Заявки на участь приймаються до 12:00 год. 13 грудня 2021 року.
Заходи відбудуться у адміністративній будівлі установи «Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини» — м. Тернопіль, вул. Медова, 5. Через значну зацікавленість громадськості, журналістів та науковців до знахідки, презентація також буде проводитися в онлайн-режимі на платформі YouTube, про що детальніше буде повідомлено на сторінці музею у соцмережі Facebook.
P.S. У трьох бідонах, знайдених пошуковцями на Бережанщині, виявлено особисті речі повстанців: вишиванка, фотоапарат, булавки, нитки, центральні й пропагандистські видання підпілля ОУН і УПА, листівки, звернення, бофони, брошури тощо, а також бібліотека, складена з видань міжвоєнного періоду і радянських книжок.
Родзинкою матеріалів з бідонів є альбом з роботами відомого українського графіка і художника, активного учасника збройного підпілля, члена Української Головної Визвольної Ради Ніла Хасевича. У альбомі представлено понад 20 робіт, виконаних ним особисто та у співпраці з учнями-графіками підпілля. Також важливими матеріалами архіву є звіти теренових осередків ОУН, датовані 1949—1951 рр., з Тернопільщини, а також із Львівського краю ОУН та Волині (Берестейщина, Рівненщина, Житомирщина та ін.), — розповідають у музеї.
12
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер