images/stories/logosait_new.jpg

 

Тренуємось на велосипеді в залі, або що таке велоспорт indoor

Тренуємось на велосипеді в залі, або що таке велоспорт indoor

Поки за вікном зима і шанувальникам поїздок на велосипеді доводиться чекати, коли з трас та велодоріжок зійде сніг, можна знайти їм прекрасну заміну у приміщенні. Йдеться про велоспорт indoor – дисципліну, яка проводиться в гімнастичних залах спортивних центрів, підходить для роботи над витривалістю та є альтернативою для велосипедистів, які не мають часу для тренувань на свіжому повітрі, або через погані метереологічні умови.

Велоспорт indoor – тренування під музичний супровід на стаціонарному велосипеді, який відомий також під назвою «Spinning». Виконується в групах під керівництвом кваліфікованого інструктора, який планує тип занять, адаптуючи інтенсивність навантажень для всіх членів групи. Щоб отримати ефект від тренувань, необхідно вести контроль з інтенсивністю навантажень, що досягається за допомогою пульсометра.

Велосипед

Хоча поняття «стаціонарний велосипед» відоме давно, модель для велоспорту – іndoor - відрізняється від інших моделей традиційних стаціонарних велосипедів. Велосипед «spinning» має пристосування, які дозволяють велосипедисту приймати положення, максимально наближене до того, як на гоночному велосипеді.

Можна регулювати не лише висоту сидіння, але й рухати його, що забезпечує плавний рух педалями. А це, в свою чергу,  дозволяє рівномірно розподілити навантаження на суглоби, сприяє правильному положенню тулуба, направленого вперед. Іншою перевагою є форма сидіння, яке нагадує сидіння звичайного велосипеда. Регульований руль дозволяє відкоригувати положення тулуба велосипедиста з врахуванням особливостей різних технік їзди. Ще одна перевага – це застосування стійких педалей та можливість використання взуття з жорсткою підошвою. На першому занятті бажано, щоб інструктор відрегулював всі пристосування та пересвідчився в правильності положення велосипедиста при виконані вправ.

Одяг

Одяг повинен бути зручним та чистим. Підбираючи одяг, треба мати на увазі, що під час занять у залі температура тіла значно підвищується внаслідок відсутності вітру, що охолоджує тіло людини, яка їде на відкритому повітрі. Відтак піт залишається на поверхні шкіри.

Брюки велосипедиста (велосипедки) – рекомендована частина одягу, оскільки вони не лише мають вставку з баранячої шкіри,що адсорбуює вологу, але й запобігають тертю внутрішньої частини стегна об сидіння.

Заняття велоспортом indoor

Заняття планується з врахуванням декількох «профілів», які стосуються  різних технік велоспорту. Під час їзди трасою, велосипедисту зустрічаються ділянки, для проходження яких він повинен застосовувати різноманітні техніки. Велоспорт indoor передбачає можливість нахилів на поворотах (як на звичайному велосипеді), прискорення за допомогою педалей, вимагає дотримання безпеки.

«Профілі» дозволяють комбінувати навантаження, залежно від рівня підготовки кожного, хто займається, та з метою ускладнення програми.

Частота серцевих скорочень

На початковому та середньому рівнях занять спочатку освоюють велосипед, вивчають різноманітні техніки та досягають  успіхів у своєму «профілі», який включає все більше труднощів. Інструктор контролює довжину та періодичність навантаження та візуально оцінює зусилля тих, що займаються.

Прогресивний рівень вимагає контролю над інтенсивністю, показником якої є частота серцевих скорочень. Відповідно, на даному рівні планування тренувань проводиться з врахуванням частоти серцевих скорочень спортсмена та даних, отриманих при медичному обслідуванні.

Музика

Музика дуже важлива. Вона не лише вносить елемент розважальності, але й регулює  швидкість та темп рухів. Інструктор підбирає  музику за  ритмом  та тривалістю. У добре продуманому плані тренувань музика супроводжує заняття від початку і до самого кінця, допомагаючи велосипедисту в його зусиллях.

Гідратація (насичення водою)

На заняттях з велосипедного спорту indoor повинна бути вода, адже 75% енергії, яка виробляється тілом, перетворюється в тепло,  і тільки частина, що залишилась – в механічну енергію.

Під час гонок вітер, який виникає при русі, виконує роль охолодження систем організму, чого не відбувається у закритому приміщенні. Тому тут потрібно пити більше та частіше, ніж на відкритому просторі. Протягом заняття тривалістю 40 хвилин слід випивати якнайменше один літр води.

Увага!

Оригінальні велосипеди indoor мають жорстку фіксацію зубчатого колеса. Це означає, що велосипедист не може зупинити рух миттєво, та, щоб зробити це, він повинен зменшити темп педалювання поступово.

Це дуже важливо пам'ятати, оскільки ні дорожній велосипед, ні гірський не мають такої особливості, це властиве тільки трековим велосипедам. Велосипедисти часто можуть розгубитися через відсутність звички до цього типу механізму. Тому велосипедист повинен постійно контролювати темп, знаючи, що не зможе перервати рух миттєво.

Підготувала за матеріалами Р. Густау «Ідеальна фігура на заздрість усім» Олена Гикава

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер