images/stories/logosait_new.jpg

 

Старий Новий рік 2022: коли відзначається і що не можна робити


Старий Новий рік 2022: коли відзначається і що не можна робити

Старий Новий рік - незвичайне свято, яке існує лише у пострадянському просторі. Це свідчення нашої величезної любові до Нового року.

Старий або Православний Новий рік відзначають у ніч із 13 на 14 січня.У 2022-му році цей день випадає на п'ятницю. Християни в цю дати відзначають День Василя і Обрізання Господнє.

Історія Старого Нового року

Це свято зі смішною назвою виникло через зміну календарів на початку XX століття. Колись весь світ жив за старим, григоріанським календарем. У 1918 році в багатьох країнах світу відбувся перехід на більш досконалий юліанський календар, який відрізняється від григоріанського на 13 днів. Таким чином, 1 січня за новим стилем стали відзначати на 13 днів раніше. Зміна календаря відбулася також на території колишньої Російської імперії.

Однак православна церква відмовилася від нововведень і продовжила відзначати свята за старим стилем. Новий рік як світське свято в народі тепер святкується за новим стилем і не прив'язаний до церковної дати, хоча старе святкування 14 січня все ще залишилося в нашій пам'яті. А ось релігійні урочистості, такі як Різдво Христове і День святого Миколая, ми продовжуємо відзначати за старим, григоріанським календарем, хоча в більшості країн світу прижилися сучасні дати цих свят.

Традиції та звичаї Старого Нового року

Дата Старого Нового року збігається з датою іменин Василя. З давніх-давен в цей день було прийнято не спати всю ніч і засівати зерном будинки сусідів і знайомих. Ці народні традиції перекочували у святкування Старого Нового року.

Напередодні свята, 13 січня, настає Щедрий вечір. Його також називають Маланки, Маланьї, Васильєв вечір, Овсінь, Щедрець, Товста кутя. У цей день церква шанує преподобну Малану Римлянку. У цей вечір господині готували на стіл ситні і багаті частування: ковбаси, свинину, вареники, холодець, млинці. Головною стравою на столі є щедра кутя. Від різдвяної вона відрізняється додаванням сала, смальцю, масла або молока.На святковий стіл обов'язково збирається вся сім'я в чистому і новому одязі. Члени сім'ї веселяться, співають пісні, просять один в одного вибачення. Після вечері дівчата красиво вбираються і ворожать на долю і наречених, а молодь співає обрядові пісні (щедрівки), ходить по домівках і просить частування. Іноді хтось із молодих може вбратися в козу Маланку і розігрували веселі сценки.

Після півночі 14 січня настає Васильєв день. Хлопчики і хлопці ходили до хресних і сусідів і посівали будинку зерном, бажаючи щастя господарям. Цей обряд покликаний залучити хороший достаток і урожай в Новий рік. Вважається, що в день Старого Нового року першим в будинок повинен зайти чоловік.

Що не можна робити на Старий Новий Рік

У це свято не можна сваритися, лаятися, лихословити. Не можна одягати старий, брудний і темний одяг. Дівчатам не можна посівати. Не можна брати і давати в борг, щоб не ходити весь рік в боргах. Не можна виносити сміття в цей день. Не перераховуйте у свято дрібні монети - будете весь рік лити сльози.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер