images/stories/logosait_new.jpg

 

"Жахливі антитіла-"шахраї" обдурюють імунну систему і спричиняють катастрофу": лікарі виявили причину смертельності ковіду


"Жахливі антитіла-"шахраї" обдурюють імунну систему і спричиняють катастрофу": лікарі виявили причину смертельності ковіду

Аутоантитіла, які б мали допомагати організму доалти хворобу, почали діяти в протилежному напрямку. Таке несподіване відкриття зробили науковці.

Після низки досліджень у рамках міжнародного проєкту доктора Жана-Лорана Казанови, експерта в галузі генетики та інфекційних захворювань з Рокфеллерівського університету в Нью-Йорку вищезгадані клітини охрестили антитілами-"шахраями". Адже вони діють проти людського організму, замість того, щоб захищати його від інфекції, пише Оглядач.

За словами лікарів, ці клітини можуть пояснити нашу вразливість не лише до інфекцій, а й до таких хвороб, як діабет, ревматоїдний артрит та навіть старіння.

Аутоантитіла атакують здорові тканини та життєво важливі органи. Відбувається так, тому що імунна система дає осічку, сприймаючи частину тіла за чужорідну, і вивільняє аутоантитіла. Таким чином організму потрібно більше часу та зусиль, щоб подолати хвороби.

Люди зі здоровою імунною системою також виробляють аутоантитіла. Приблизно два десятиліття тому вважалося, що вони просто усувають їх, але з тих пір вчені дійшли висновку, що у деяких людей аутоантитіла присутні в невеликому числі. Але з віком їхня кількість збільшується. Вважається, що вони відіграють певну роль у процесі старіння.

На даний момент імунологів особливо цікавить, як аутоантитіла впливають на боротьбу організму з вірусом COVID-19. За попередніми оцінками, аутоантитіла можуть спричинити приблизно п'яту частину всіх смертей від COVID-19. Вчені виявили, що у госпіталізованих пацієнтів рівень аутоантитіл набагато вищий, ніж у здорових пацієнтів.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер