images/stories/logosait_new.jpg

 

Як уникнути шахрайства при працевлаштуванні.

Якщо вам запропонують великі гроші або пообіцяють швидку кар'єру, не вимагаючи при цьому ні диплому про освіту, ні будь-якого досвіду, насторожіться. Пропонуємо вам декілька простих порад, аби не потрапити у халепу при працевлаштуванні. Головна з них – оцінювати все реально і не розраховувати на легкі гроші.

Порада: при пошуку роботи обов'язково проаналізуйте середній рівень оплати праці.

Адекватний і відповідальний працедавець запропонує вам средньоринкову компенсацію (плюс-мінус 20%). «Золоті гори» обіцяють не чисті на руку роботодавці.

Ні за що не платіть!

У деяких фірмах претендентам на посаду повідомляють, що для отримання бажаної посади їм необхідно заплатити "енну" суму. Наприклад, за курс навчання, за підписання договору, літератури або за оформлення міфічної дисконтної картки і т.д.

Порада: дотримуйтеся принципу - за роботу повинні платити вам, а не ви.

Ніяких усних обіцянок - тільки договір!

Ваші відносини з організацією слід оформити документально. Вимагайте, щоб з вами уклали трудовий договір. У документах мають бути чітко прописані усі умови роботи і обов'язки сторін, у тому числі розмір і порядок нарахування зарплати та інші виплати. Усні обіцянки ні до чого не зобов'язують. Зокрема, уважно читайте трудовий договір, адже надання фірмою-роботодавцем консультативних послуг не зобов’язує вас працевлаштовувати.

Ще один важливий момент, на який варто звернути увагу, щоб не бути обдуреним. Ні для кого не таємниця, що в деяких фірмах частина зарплати не фігурує у бухгалтерському обліку, а виплачується співробітникам "у конвертах". Наприклад, офіційно співробітник отримує 1000 грн., а раз на місяць начальник видає йому особисто в руки конверт із певною сумою грошей. Цей механізм зручний фірмі, яка таким чином заощаджує на податках. Але для працівника це може стати пасткою: у будь-який момент адміністрація фірми має право затримати виплату грошей на невизначений термін або взагалі відмовитися видавати "конверт". У результаті працівникові доведеться задовольнитися невеликою офіційною заробітною платнею. Отже, погоджуючись на "сірі" і "чорні" схеми оплати праці, ви завжди ризикуєте.

І ще: будьте обережними з посередницькими послугами на ринку працевлаштування. Саме посередницька діяльність у знаходженні роботи все частіше обертається для свідомих громадян звичайним шахрайством. Особи, які називають та видають себе за посередників у пошуку роботи, беруть гроші із довірливих громадян, обіцяють працевлаштування, а потім зникають. І довести вину останніх дуже важко. Адже ніякого юридичного чи законодавчого підтвердження даним злодіянням немає.

Пам’ятайте: стати жертвою шахраїв легко! Будьте пильні, перевіряйте надану Вам інформацію.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/gromadyanam/korisna-informacziya/zapitannya-ta-poradi.html

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер