images/stories/logosait_new.jpg

 

Вплив масажу на нервову систему людини.

Під час сьогоднішніх подій, які виникли у сучасній Україні кожна людина отримує значний стрес на свій організм, зокрема і на нервову систему. Занадто велике навантаження, відчуття неспокою, депресії, апатії та невідомості свого майбутнього у зв язку із початком війни внесло свої дегративні компоненти у життя кожної людини, впливаючи на її нервову систему.

Отож, сьогодні ми поговоримо, як саме діє лікувально-оздоровчий масаж на нервову систему людини? Фахівцями давно визначено те, що масаж надає вплив на периферичну, вегетативну та опосередковано на центральну нервову систему людини. Під час масажу відбувається подразнення рецепторів шкіри, м’язів, сухожиль, суглобових сумок, зв’язок і стінок судин. Потім імпульси, викликані цим стимулом, передаються в центральну нервову систему й досягають відповідних ділянок кори головного мозку. Там виникає загальна складна реакція, що викликає функціональні зміни в організмі із включенням вегетативної нервової системи. При правильній дії результат буде позитивним.

Варто зауважити, що наша нервова система перша сприймає дію масажу, тому що в шкірі знаходиться величезна кількість нервових закінчень. Змінюючи силу, характер, тривалість масажу, можна знижувати або підвищувати нервову збудливість, підсилювати й оживляти втрачені рефлекси, поліпшувати тканини, а також діяльність внутрішніх органів. Глибокий вплив робить масаж на периферичну нервову систему, послабляючи  або припиняючи біль, поліпшуючи провідність нерва, прискорюючи процес регенерації при його ушкодженні, попереджаючи або зменшуючи вазомоторні чуттєві і трофічні розлади. При цьому дуже важлива для впливу на нервову систему атмосфера проведення масажу, тепле повітря, приглушене світло, приємна спокійна музика.

Позитивний вплив масажу на нервово-м’язовий апарат залежить від виду і характеру масажних прийомів (тиск рук масажиста, тривалість масажу, т.д) і виражається в збільшенні частоти скорочення і розслаблення м’язів і в шкірно-м’язової чутливості. Ми ще раніше говорили, що під дією масажу поліпшується кровообіг, що  в свою чергу, веде до поліпшення кровопостачання нервових центрів і периферичних нервових утворень. Також під впливом масажу прискорюється зростання аксонів, сповільнюється утворення рубцевої тканини і відбувається розсмоктування продуктів розпаду. Крім того, масажні прийоми допомагають зменшити больову чутливість, відбувається послабшення збудливість нервів і провідність нервових імпульсів по самому нерву.

Масажні маніпуляції, впливаючи на рецептори, що знаходяться в шкірі, м’язах, суглобах, зв’язках, органах і інших тканинах дратують їх. Це роздратування трансформується в нервовий імпульс, який через нервові волокна, сплетення, систему нейронів спрямовується до робочого органу, викликає функціональні зміни в скелетної і гладкої мускулатури, травленні, кровообігу, лімфоотоку, в імунних, метаболічних та ін. процесах. У той же час масажні прийоми, процедури, виконані некваліфіковано, без урахування анатомо-фізіологічних особливостей організму, його функціонального стану можуть викликати погіршення загального стану людини, поява локальних болів, неприємних відчуттів і інших небажаних побічних реакцій. Роблячи висновок з вищесказаного, можна з упевненістю сказати, що за допомогою масажу можна цілеспрямовано змінювати функціональний стан організму.

Також варто звернути увагу на те, що  існує п’ять основних типів впливу масажу на функціональний стан організму: тонізуюча, заспокійлива, трофічна, енерготропна, нормалізуюча функції. Тонізуюча дію масажу виражається в посиленні процесів збудження в центральній нервовій системі. Тонізуючу дію масажу використовується для усунення негативних явищ при гіпокінезії, викликаної вимушеним малорухливим способом життя або різними патологіями (травми, психічні розлади і т.д.). Серед масажних прийомів, що надають хороший тонізуючий ефект, можна виділити наступні: енергійне глибоке розминання, вижимання, і всі ударні прийоми (биття, поплескування). Для того щоб тонізуючий ефект був максимальним, масаж необхідно проводити в швидкому темпі протягом короткого проміжку часу.

Заспокійлива дія масажу виявляється в гальмуванні діяльності центральної нервової системи, викликане помірним, ритмічним і тривалим роздратуванням екстер – і  - пропріо рецепторів. Швидше за все заспокійливий ефект досягається такими масажними прийомами, як ритмічне поглажування всієї поверхні тіла, струшуванням, валянням, вібрацією. Проводити їх треба в повільному темпі протягом досить тривалого проміжку часу. Слід зауважити, що  такі масажні прийоми, як «розминки» і «розтирання» в залежності від характеру їх виконання (темп, сила, тривалість) можуть надавати тонізуючу або заспокійливу дію на нервову систему.

Трофічна дія масажу, пов’язана з прискоренням течії крові і лімфи, виражається в поліпшенні доставки кліткам тканин кисню та інших поживних речовин. Особливо велику роль трофічний вплив масажу у відновленні працездатності м’язів. Енерготропну дію масажу направлено, в першу чергу, на підвищення працездатності нервово-м’язового апарату. Конкретно це виражається в наступному: в активізації біоенергетики м’язів; в поліпшенні обміну речовин в м’язах; в підвищенні освіти ацетилхоліну, що веде до прискорення передачі нервового збудження на м’язові волокна; в підвищенні температури тканин, які масажують що веде до прискорення ферментативних процесів і підвищення швидкості скорочення м’язів.


Отож, дізнавшись основну типологію впливу масажу на функцію організму та нервову систему людини варто зазначити, що  масаж значно впливає на нервову систему, а саме:  він покращує стан ЦНС, сприяє відновленню функцій периферичної нервової системи, активізує регенераційні процеси в тканинах. Залежно від методики проведення даної процедури і вихідного стану ЦНС масаж може надавати або збудливу, або заспокійливу дію: перше відзначається при використанні прийомів поверхневого і швидкого масажу , друге при тривалому, глибокому масажі, проведеному в повільному темпі, а також при виконанні даної процедури в середньому темпі з середньою силою впливу.

Масаж допомагає нам впоратися з проблемами здоров’я без ліків, за допомогою власних резервів організму. Масаж – це  потужний інструмент у руках фахівця, що дозволяє впливати на стан людини, зокрема і на нашу нервову систему. Тому в такі тяжкі часи, які були і залишаються (спочатку пандемія Covid-19, тепер війна) варто більше часу приділяти для свого здоров'я та берегти свою нервову систему, а спеціалісти студії масажу “Body Line”, що на Руській 16а та на Тарнавського 23 радо готові Вам в цьому допомогти.

 

З турботою про Вас – Ваш “Body Line”.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер