images/stories/logosait_new.jpg

 

Для жителів Тернопільщини покупки в інтернеті закінчилися відкритими кримінальними провадження.

Афери пов’язані з покупками товару в мережі-Інтернет один й найпоширеніших видів майнових злочинів. Більша частина потерпілих втрачали заощадження саме через свою безпечність, адже громадяни здійснювали повну передоплату не переконавшись в достовірності розміщеній інформації.

Двоє мешканців Чортківського району переказали кошти за бажане майно, якого так й не отримали. Спершу вони знаходили на сайтах дописи про продаж актуального їм майна за помірною ціною. Продавці просили повну передоплату, після чого обіцяли надіслати товар службою доставки. Однак, як тільки кошти надходили на їх рахунки, вони видаляли публікації та вимикали телефон. Один з потерпілих втратив  8000 гривень за купівлю дров, а інший майже 3660 гривень за велосипед.

За даними фактами правоохоронці відкрили кримінальні провадження відповідно до частини 1 статті 190 ККУ.

Зазвичай шахраї застосовують такі методи:

1. 100% передоплата. Перед відправкою продавець просить заплатити повну вартість або аванс. Отримавши гроші, зникає, блокує номер, не відповідає на особисті повідомлення або відразу видаляє аккаунт.

2. Дуже дешева вартість. Основна особливість, за якою можна розпізнати і заблокувати шахрая.

Вберегтися від шахрайства можна, дотримуючись кількох простих правил: 
•    Завжди перевіряйте інформацію про покупця/продавця. Простий спосіб - ввести дані і номери телефонів в рядок пошуку в будь-якому пошуковому ресурсі і перевірити, чи є відгуки в мережі.
•    Ні в якому разі не повідомляйте стороннім особам дані своїх карток (паролі, дані з SMS-повідомлень, які приходять на ваш номер).
•    Не розголошуйте реквізити картки.
•    Вас просять провести будь-які дії з карткою в банкоматі, щоб підтвердити зарахування коштів? Не піддавайтеся на вмовляння!
•    Не відправляйте передоплату, не перевіривши дату реєстрації аккаунта на ресурсі. 
•    Обов'язково перевіряйте номер телефону. Зазначений в оголошенні може відрізнятися від того, з якого вам будуть передзвонювати.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер