images/stories/logosait_new.jpg

 

Позиція дорослого – приймати зрілі рішення

Помилково вважати, що дорослість наступає з отриманням атестату зрілості. Психологічна зрілість проходить свої етапи розвитку і передбачає неабияку внутрішню роботу.

Чому прийняття рішень є ознакою дорослості? І чому так важко приймати рішення? Людина зволікає, відтерміновує прийняття рішення, оскільки, кожне рішення передбачає відповідальність  та наслідки.

Наприклад, чоловік не може визначитися у рішенні вибрати для життя ту чи іншу жінку. Вибравши одну з них, він втратить можливості, які дає інша. Для пояснення такого внутрішнього конфлікту навіть використовується метафора «буриданів віслюк». Людина, що зустрілася з проблемою вибору між рівноцінними можливостями, вагається, якій віддати перевагу. Французький філософ Жан Буридан для пояснення цього феномену використав образ віслюка, який, перебуваючи на відстані між двома однаковими оберемками сіна, наражається на небезпеку померти з голоду, бо через свою нерішучість не може віддати перевагу одному із них.

За таким ваганням приховується багато неусвідомлюваних страхів і бажання все контролювати. Повертаючись до ситуації з чоловіком, можна передбачити, що він боїться відповідальності в стосунку як з однією жінкою, так і з іншою, того, як все складеться в майбутньому. Отже, питання не стільки в жінках, скільки в переживанні не впоратися з роллю чоловіка. Метафорично це нагадує страх стрибнути у воду і відірватися від берега. Адже берег стійкий, надійний, безпечний, а що чекає на дні водойми – ніхто не знає, чи вистачить сил доплисти до іншого берега, чи впорається людина з проходженням нових випробувань. Нові стосунки – це також невідомість, ризик, нова пригода. Життєво важливі рішення можуть стосуватися також народження дітей в сім’ї, вибору освіти, професії, вкладення власних коштів і часу, розірвання стосунків тощо.

Коли ми не приймаємо рішення, ми залишаємося в дитячій, інфантильній позиції, - покладаємося на долю, обставини, перекладаємо відповідальність на іншого. Для незрілої особистості притаманно приймати імпульсивні непродумані рішення під впливом емоцій, людина керується тільки ідеалізованими очікуваннями і фантазіями про найкращий результат прийнятого рішення і не зважає на реальні труднощі, перешкоди, обставини. А коли щось не складається, - «вмиває руки» і уникає вирішення проблеми.

Чому важливо приймати рішення?

Самоцінність. Так ми надаємо цінності своєму життю, зростає позитивне самоставлення, адже, досягнувши чогось, доклавши зусилля, подолавши труднощі, людина сама набуває цінності і зростає в своїх очах та оточуючих. Уникаючи складних життєвих рішень, людина буде шукати авторитети, маніпулювати іншими, знецінювати, відволікатися на сторонні справи. А потім шкодувати про змарнований час та й, власне, життя.

Внутрішній спокій. Коли ми остаточно приймаємо рішення, вгамовується внутрішній діалог, суперечка всередині себе, людина заспокоюється і починає робити конкретні кроки щодо реалізації прийнятого рішення.

Здатність вибирати. Приймаючи рішення, людина орієнтується на те, що саме їй найбільше підходить. Для цього і потрібно, в першу чергу, пізнавати себе, - свої смаки, справжні бажання, цінності.

В психологічній практиці ми вчимося слухати себе, приймати власні рішення, а не нав’язані  збоку, зважати на всі «за» і «проти». Дуже добре працює створення образу терезів.  Уявляємо терези  із двома чашами, на одну з яких будемо складати переваги певного рішення, а на іншу - альтернативного. Такий аналіз і візуалізація допоможуть зробити вибір.

Також важливо пам’ятати, що життя є плинним, мінливим, можуть змінюватися зовнішні і внутрішні обставини і ми, як господарі і розпорядники власного життя самі можемо змінювати власні рішення, бути гнучкими і креативними. Тому бажаю сміливості жити, відкривати нові можливості і бути щасливими!

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80.

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер