images/stories/logosait_new.jpg

 

Гастроптоз. Причини, наслідки, лікування.


 

 Гастроптоз або опущення шлунка спостерігається найчастіше у худих людей, з ослабленим м’язево -зв'язковим апаратом, який і відповідає за утримання органів черевної порожнини. Опущення шлунка виникає також при ослабленні м'язів передньої черевної стінки, після раптового підняття  вантажу, чи повільного і довготриваючого, які спричиняють підвищення тиску в черевній порожнині , що впливає на тонус м’язів шлунка.

При втраті тонусу м’язів шлунка виникає провисання шлунку, що приводить до відкриття пілоруса. Також опущення шлунка спостерігається  у спортсменів - важковаговиків. Іноді причиною даної недуги може бути стрес, чи нервове виснаження.

Клінічно розрізняють три ступені гастроптозу: перша – початкова-, коли опущення шлунка незначне; друга - коли воно помірно виражене; третя - з різким зміщенням шлунка.

Перша і друга ступені опущення шлунка зазвичай клінічно не виявляються. Тільки у деяких пацієнтів може бути відчуття важкості в верхній частині живота. Іноді біль виникає після бігу, стрибків. Такі больові відчуття зазвичай швидко проходять.

При третьому ступені опущення біль виникає частіше після їжі, але зменшуються в лежачому положенні.   У пацієнтів спостерігається зниження апетиту,  нудота, блювота неперетравленими рештками їжі з домішками жовчі. Виникає здуття живота, відрижка з неприємним запахом. Хворий відчуває гіркоту в роті  та після їди у нього ніби  «не працює»  шлунок. Страждає і емоційний стан - виникає дратівливість, погіршується сон.

 

Ступінь важкості гастроптозу визначається при рентгеноскопічному обстеженні з сульфатом барію. Інколи (при відсутності здуття кишківника) нижню частину шлунка можна діагностувати на УЗД обстеженні. При РН - метрії визначається зниження шлункової кислотності. Це виникає тому, що при опущенні шлунка розслабляються  його стінки і пілорус  (вихід у 12-типалу кишку) відкривається. При цьому в шлунок попадає жовч, яка має лужне середовище і при взаємодії з соляною кислотою шлунка, викликає її нейтралізацію, що різко погіршує перетравлювання їжі та спричинює здуття живота, відрижку.

Лікування

Основним методом лікування гастроптоза вважається мануальна терапія живота. Лікар натискаючи на передню черевну стінку діє і на внутрішні органи, розміщені в проекції натиску. При цьому спостерігається відновлення втраченого тонусу шлунка. Ця дія спричиняє значне покращення кровопостачання внутрішніх органів, що сприяє усуненню  запальних процесів в них та покращенні лімфо відтоку. За декілька процедур хворий відчуває значне покращення стану.

Лікар вищоі категоріі Пінкевич Ярослав Володимирович 

098-259-88-11

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер