images/stories/logosait_new.jpg

 

Зайва вага і вагітність. Поради дієтолога

Надлишкова вага або ожиріння  можуть впливати на здатність завагітніти, виносити та народити здорову дитину.
За даними Американського товариства репродуктивної медицини приблизно у 6% жінок з безпліддям причиною є ожиріння.
Зазвичай жінкам із зайвою вагою важче завагітніти і навіть процедури екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) частіше дають невдалий результат у порівнянні  з жінками з нормальною масою тіла.
Жирова тканина це непросто баласт, які ми носимо на собі. Жирова тканина є ще одним ендокринним органом. Це означає, що у ній синтезуються біологічноактивні речовини: гормони, ферменти, цитокіни,  адипокіни,  які чинять в організмі як локальний, так і системний вплив.
1.У жінок з ожирінням підвищується рівень андрогенів і знижуються рівні таких гормонів як естроген, гонадотропін та інгібін. Це призводить до пригнічення овуляції, появи неповноцінного ендометрію,  до котрого  не спроможна прикріпитися яйцеклітина .
2.Велика кількість метаболічноактивної жирової  тканини в тілі сприяє розвитку системного запалення. Це впливає на якість яйцеклітини на молекулярному рівні. Неякісна яйцеклітина може не вижити, навіть будучи заплідненою.
До речі, ці  механізми працюють і в чоловіків. Через вплив жирової тканини знижуються  рівні чоловічих статевих органів, а також зменшується  чутливість рецепторів клітин до них. Інсулінорезистентність, яка виникає на тлі ожиріння, призводить до енергетичного голодування усіх клітин організму, включаючи сперматозоїди. Клінічно це проявляється функціональною неспроможністю сперматозоїдів: велика кількість мертвих, з аномаліями подвоєння голівки, тіла та хвоста, а зі зниженою активністю.  Ожиріння  викликає пошкодження на генетичному рівні ( вплив на конденсацію хроматину, фрагментацію ДНК), що може передаватися потомству.
Вагітність, яка все ж настала у жінки з надлишковою вагою або ожирінням, швидше за все буде перебігати з ускладненнями.
По-перше тому, що підвищена кількість жирової тканини у жінок призводить до інсулінорезистентністі, підвищення  рівнів інсуліну та цукру  в крові ще до вагітності. А діабетогенний вплив плацентарних гормонів та прогестерону на фоні вагітності стає тією "останньою краплею", що призводить до розвитку гестаційного діабету.
По- друге,  ожиріння призводить до гіпертонії, порушення серцевої діяльності, набряків і таких грізних ускладнень як прееклампсії та еклампсії. На жаль, у таких жінок частіше трапляються випадки передчасного переривання вагітності або передчасних пологів, мертвонародження.
Труднощі є не лише з можливістю завагітніти і виносити маля, а й з тим, щоб пологи пройшли фізіологічно.
Надмірна маса тіла та ожиріння значно підвищують ризик ускладнень. Слабкість пологової діяльності, дискоординована пологова діяльність частіше виникають у жінок з ожирінням, і це потребує вживання додаткових заходів під час ведення пологів( щипці, вакуум-екстракція) або оперативного розродження. Все це підвищує пологовий травматизм матері та дитини.
Чи треба схуднути, щоб підготуватись до вагітності?  Звичайно!  Оптимальним методом схуднення є дієтотерапія. До цього питания слід підійти дуже виважено, адже низькокалорійні і низькожирові дієти можуть навіть нашкодити, оскільки неминуче призведуть до дефіцитів вітамінів, мінералів, субстрату для синтезу гормонів. Краще знижувати вагу під контролем фахівця.
Зниження ваги на 5-7% вже  покращує якість яйцеклітини і можливість завагітніти. Оптимальним вважається  зниження маси тіла на 10-15% від вихідних величин протягом 8-12 місяців з наступною  стабілізацією ваги протягом 2 років.
Зазвичай для лікування непліддя акушер-гінекологи призначають лише гормональні препарати, але не треба забувати про те ЩО САМЕ стало причиною такого стану.  Кожній жінці з надлишковою масою тіла або ожирінням в першу чергу необхідно зменшити кількість жирової тканини у тілі. В іншому випадку вагітність або не наступить, або швидше за все буде перебігати з ускладненнями. Для жінки, або для дитини. Або для обох.

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

097-210-86-96

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер