images/stories/logosait_new.jpg

 

Поради для відновлення

В наш час важливо зберігати спокій та рівновагу оскільки ми проживаємо період змін, руйнування, непостійності. Тому зростає тривога, неспокій, переживання за майбутнє. Піклування про себе має стати щоденною практикою, - тобто вчитися слухати тіло, емоції, проживати і відреаговувати складні емоції, задовольняти базові потреби, налагоджувати важливі контакти, заземлятися через прості побутові справи, турбування про близьких.

Ось декілька простих порад для відновлення, які можна виконувати щодня.

 

  • Плануйте на день 3-5 дій. Навіть простий план з трьох пунктів допомагає нам повернути відчуття контролю над своїм життям.

  • Згадайте, що раніше допомагало вам раніше впоратися із кризовими подіями? Творчість, підтримка сім’ї, віра – ресурси, на які ми можемо спиратися.

  • Зверніть увагу на тіло. При сильному стресі ми не відчуваємо свого тіла, найчастіше виникають тілесні блоки в області спини і шиї, стискаються щелепи, зникає відчуття ніг, як головної опори.

  • Порушення концентрації уваги та пам’яті – це наслідки стресу, який обов’язково пройде. Вчіть по 5 нових слів щодня.

  • Знайдіть групу підтримки. Це можуть бути люди зі схожими проблемами, інтересами.

  • Виходьте на вулицю, хоча б на 20 хв., намагайтеся щоразу помітити щось нове. Наприклад, які ліхтарі, лавочки, будинки навколо вас. Фотографуйте! Всередині нас зараз дуже багато важких переживань, нам важливо знайти місце для життя та майбутнього.

  • Дуже часто після травматичних подій, психологічно ми ніби залишаємося у тих страшних днях, або знову і знову прокручуємо хворобливі спогади. Промовляйте собі: я є, я жива/вий. Я зараз перебуваю в безпеці в такій-то країні, місті.

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер