images/stories/logosait_new.jpg

 

«РЕСУРС» модель посилення життєвих опор людини.

З метою запобігання професійному вигоранню, подолання стресової ситуації та наслідків травматичних подій ми можемо звернутися до тих ресурсних каналів, які найчастіше використовуємо, або розвивати нові.

Для того, щоб проаналізувати власні життєві опори, які забезпечують потреби й відновлюють енергію можна використовувати модель «РЕСУРС». Ця модель об’єднує шість основних ресурсних каналів людини, де кожна літера відображає смисл певного ресурсного каналу. Разом з назвою ресурсних каналів модель окреслює сфери життя людини, у яких вона має шукати свою опору, а також те, як має використовувати той чи той ресурсний канал, щоб запобігати професійному вигоранню, долати стресові ситуації або наслідки травматичних подій.

Релігія - опора на філософію життя, духовність, релігію, вірування й моральні цінності, віра в себе або навколишній світ, політичні переконання, віру в особливе призначення.

Емоції - опора на почуття, емоції, проживання власних емоцій (плач, сміх, злість тощо), розповідь про власні переживання, вираження переживань через творчість, занурення в емоції персонажів під час перегляду кінострічок, прослуховування музики.

Соціальна підтримка опора на сімейні зв’язки, сусідів, колег; виконання власної професійної ролі, приналежність до групи, соціальної організації; отримання підтримки від когось або надання підтримки, участь у групових заходах.

Уява - опора на уяву та творчість; фантазування; творче дозвілля (музика, малювання, вишивання, читання книжок, спів); усі види творчих занять.

Розум - опора на пізнання, мислення, пошук та обробку інформації, систематизацію знань, участь у навчаннях, пошук логічних рішень.

Своє тіло - опора на те, що пов’язано з тілом і задоволенням: фізична активність, спорт, їжа, секс, масаж, прогулянки.

Отже, для того, щоб ці канали активувалися, запишіть п’ять конкретних прикладів того, як саме ви будете використовувати найсильніший ресурсний канал і п’ять конкретних прикладів того, як будете розвивати менш виражені канали. І найважливіше, - починайте щось робити. Нехай це будуть найпростіші дії, але вони активізують натхнення до життя і нових змін.

 

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер