images/stories/logosait_new.jpg

 

Чому не вдається схуднути? Поради дієтолога


Більшість людей з надлишковою масою тіла заперечують переїдання, а розвиток хвороби пояснюють генетичною схильністю та порушенням обміну речовин.
Ось які є типи порушення харчової поведінки:

Екстернальна харчова поведінка-людина їсть багато тоді, коли бачить смачні та улюблені продукти і не реагує на інші.

Емоційногенна харчова поведінка. Стимулом до їжі служить емоційний дискомфорт, депресія, стрес, надлишок вільного часу.

Компульсивна харчова поведінка. Напади переїдання, коли неможливо зупинитись. Синдром нічної їди.

Після таких епізодів переїдання людина відчуває  психоемоційний дискомфорт, провину і бажання схуднути. Самостійні спроби обмежити себе у їжі призводять до відчуття слабкості, запаморочення, невдоволеності і повернення до звичного переїдання.
Якщо ви впізнали себе, то потребуєте комплексної кваліфікованої допомоги психотерапевта, психолога та дієтолога. Це складні випадки, але при правильному підході успіх буде обов'язково.
Якщо ж порушень харчової поведінки немає, але схуднути вам все одно не вдається, то швидше за все ви допускаєте несвідомі помилки, які множать на нуль ваші зусилля.
Ось кілька найчастіших:
1. Ви не стежити за тим, що їсте: там лате, там яблучко, там бутерброд... Почніть відноситися до цього свідоміше, а ще краще  ведіть харчовий щоденник.
2. Ви їсте не достатньо овочів. Овочі добре насичують, незважаючи на їхню низьку калорійність.
3. У вашому раціоні мало цільних продуктів. Замість каші- пластівці, а  замість м'яса- сосиска.  Цільні продукти  менш калорійні і більш ситні.
4. Ви їсте занадто швидко. По-перше, це погано для травної системи, по-друге, ви не встигаєте вловити момент насичення і з'їдаєте більше, ніж того потребує ваш організм.
5. Ви п'єте солодкі напої. Це найбільше зло, бо  саме з ними людина отримує найбільший надлишок калорій.
6. Ви погано спите.  Справа в гормонах і в загальному психоемоційному стані організму. Коли він в стресі, то йому  не до схуднення.
7. Кількість вуглеводів у раціоні не відповідає вашому способу життя. Звісно, вуглеводи потрібні, але їх кількість визначається часто перевищують.
8. Ви їсте занадто часто і організм не встигає розпочати "спалювання" калорій. Сучасному міському жителю достатньо їсти 2-3 рази на день без перекусів.
8. Ви можете худнути, але не помічати цього. Таке трапляється, якщо людина орієнтується лише на масу тіла. Маса тіла може залишатися незмінною, при цьому кількість жиру і композиція тіла вигідно змінюються. Моя порада: орієнтуйтеся на сантиметрову стрічку або на те як  ваш одяг починає "висіти"на вас.

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна


097-210-86-96

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер