images/stories/logosait_new.jpg

 

З чого починаються хвороби серця? Поради дієтолога

 Серцево- судинні захворювання вбивають мільйони людей щороку. Тому важливо знати причини їх виникнення і з чого все починається.
Все починається з запалення внутрішньої стінки судин.
Одним добре вивченим фактором запалення є глюкоза. Білий хліб, вівсяні пластівці, мед, тістечка, солодкі газовані напої перетворюються в організмі на глюкозу. Глюкоза, як ржа, вражає судину зсередини, сприяючи виникненню ерозій і запалення.
Ще один фактор запалення- гомоцистеїн. Гомоцистеїн- це амінокислота, що синтезується в нашому організмі з метіоніну- іншої амінокислоти, яку ми отримуємо з продуктами харчування. А потім з допомогою поживних речовин гомоцистеїн знову перетворюється в метіонін. Задля балансу ці процеси не повинні порушуватися. При нестачі вітамінів  В6, В9, В12 рівень гомоцистеїну підвищується. Це сприяє запаленню судин зсередини, що призводить до атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту, інсульту тощо. Куріння, стрес сприяю посиленому використанню вітамінів групи В. А різнокольорові овочі, зелень, ягоди, печінка, цільнозернові крупи, навпаки, відновлюють їх вміст в організмі.
Якщо запалення судин вже виникло, ми з допомогою харчування можемо його підсилити або ліквідувати. Омега6 жирні кислоти, які містяться в соняшниковій, кукурудзяній олії, мають виражену запальну дію. Я не рекомендую їх використовувати. А от омега3 жирні кислоти, вітаміни  С, Д, Е, навпаки, мають протизапальні властивості, вони захищають судини зсередини. Вживайте щодня оливкову олію, жовтки, ягоди, зелень, овочі, двічі на тиждень- жирну рибу, печінку тріски - це зробить протекцію для ваших судин. Якщо ви не любите рибу і рідко з'являється на сонці, тоді приймайте омегу3 і вітамін Д у вигляді харчових добавок.
Якщо у судині вже виникло  запалення і, як наслідок, пошкодження зсередини, то організм направляє туди холестерин ( ЛПНЩ), який наче пластир заклеює пошкоджені ділянки. Це створює умови для утворення атеросклеротичних бляшок. Чим більше пошкоджень, тим більше холестерину виробляється в печінці і направляється "латати ушкодження".
Зверніть увагу, що холестерин, не здатний прокріпитися до здорових судин. Можна сказати, що холестерин ми знаходимо на місці злочину, але він не є злочинцем. Злочинцями є глюкоза і гомоцистеїн через наше недбале харчування.
Запалення сприяє також втраті еластичності судинами, внаслідок чого виникає артеріальна гіпертензія.
Гіпертензія і атеросклеротичні бляшки утруднюють кровотік, це сприяє утворенню тромбів, які можуть призвести до інфаркту чи інсульту.
То що ж потрібно робити, аби зберегти здоров'я судин?
1. Мінімізувати вживання цукру. Як ви вже зрозуміли, життя чим солодше-  тим коротше.
2. Вживати щодня свіжі овочі, ягоди, зелень,бобові, цільнозернові крупи, яйця, оливкову олію. Двічі на тиждень- жирну рибу. Раз в тиждень- курячу чи яловичу печінку.
3. Викорінити шкідливі звички, зменшити дію стресу на організм різними способами ( фізична праця, тренування, сон, прогулянки тощо)
4. Дбати про своє здоров'я щодня.

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

 

097-210-86-96

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер