images/stories/logosait_new.jpg

 

Експорт зернових у вересні сягнув майже 7 мільйонів тонн – це рекорд з лютого

 
GETTY IMAGES

У вересні експорт української агропродукції збільшився до 6,9 млн тонн, що є рекордним показником від початку повномасштабної війни.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

В порівнянні з серпнем  обсяги перевезень агропродукції зросли на 41%. Зокрема, зростають темпи роботи розблокованих портів Великої Одеси. У вересні експорт морем зріс понад як удвічі до 3,8 млн тонн, а прийом суден під завантаження – в 2,5 рази до 168 суден на місяць.

Крім того, зростає експортний потенціал дунайських портів: "Ми вже вийшли на стабільний показник у понад один мільйон тонн експортованої агропродукції на місяць. Ще у березні цей показник становив всього 16 тисяч тонн", – розповів Кубраков.

Міністр додав, що є плани з залучення інвестицій до Дунайського портового кластеру. Потреба в першочергових інвестиціях у цей проєкт становить 200 млн доларів. Аби Дунайські порти у майбутньому стали потужним східноєвропейським логістичним хабом, уряд працює з ЄС над включенням української частини Дунаю в Транс’європейську транспортну мережу (TEN-T).

 
FACEBOOK ЗАСТУПНИКА МІНІСТРА ІНФРАСТРУКТУРИ МУСТАФИ НАЙЄМА

Щодо залізниці, то у вересні нею проекспортували понад 1,2 млн тонн продовольства. Це на понад 200 тис. тонн більше, ніж у серпні. Роботи над розвитком залізничної інфраструктури на кордоні з ЄС продовжуються.

Крім того, нарощуються можливості автотранспорту. За останні місяці була збільшена пропускна спроможність пункту "Краківець – Корчова", а також суттєво зменшення черг на ключових пунктах пропуску на польському напрямку.

Більше про результати двох місяців зернової угоди читайте у статті: Добрива від терористів і зерновий коридор. На Україну тиснуть, щоб дати Росії вивозити свій аміак через Одесу

Нагадуємо:

У вересні Україна вперше з 24 лютого проекспортувала понад 9,6 млн тонн вантажів, вартість експорту перевищила 4 млрд доларів.

У вересні з українських морських портів вийшли понад 3,7 млн тонн продовольства, що у 2,2 раза перевищує результати першого місяця роботи "зернового коридору".

ДАНА ГОРДІЙЧУК

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер