images/stories/logosait_new.jpg

 

Україна готується до сертифікації "Укртрансгазу" як європейського оператора газосховищ

У "Нафтогазі" заявили, що Україна готується до сертифікації Укртрансгазу як європейського оператора газосховищ. Перший крок - внесення відповідних змін у законодавство України - вже розпочато.

Про це повідомляє пресслужба НАК "Нафтогаз України" в Telegram.

За словами компанії, успішна сертифікація:

  • дозволяє зберігати в українських ПСГ стратегічні запаси газу країн ЄС (а не лише приватних замовників-нерезидентів);
  • максимізує використання мережі газосховищ;
  • збільшить надходження від надання послуг підземного зберігання.

Зазначається, що процес сертифікації передбачатиме кілька ключових етапів.

"Перший – формування відповідної законодавчої бази – вже триває. Наприкінці жовтня у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №8158. Він імплементує в українське законодавство норми щодо сертифікації операторів газосховищ, запроваджені ЄС у липні 2022 року. Цей же законопроєкт визначить загальні принципи такої сертифікації та конкретизує повноваження регулятора (НКРЕКП) щодо її здійснення", - пояснили в "Нафтогазі".

Далі - слово за регулятором.

"Він має деталізувати процедуру сертифікації, а Укртрансгаз - офіційно надати всі документи, необхідні для її проходження. Після аналізу та відповідних висновків зі сторони українського Регулятора та Секретаріату Енергетичного Співтовариства і буде прийнято рішення щодо сертифікації Укртрансгазу як оператора підземного зберігання газу за стандартами ЄС.

Впевнені, це рішення буде позитивним", - додали в компанії.

За словами очільника Укртрансгазу Сергія Переломи, успішне проходження сертифікації матиме "цілий спектр позитивних результатів як для компанії, так і для країни загалом".

"Ми говоримо про можливість максимально завантажити мережу ПСГ, прямо збільшити прибутки та надходження від зберігання газу держав ЄС та учасниць Енергетичного Співтовариства, зокрема у рамках "burden-sharing mechanism", над запровадженням якого нині працюють у Європі.

Більш того, сертифікація стане потужним репутаційним підсиленням, додатковим аргументом у комерційних бізнес-переговорах, вкотре підтвердить ефективність євроінтеграційних процесів в Україні та нашу приналежність до європейського газового ринку", - заявив Перелома.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер