images/stories/logosait_new.jpg

 

У гідрометцетрі розповіли, чи буде весна такою ж аномально теплою як зима

У гідрометцетрі розповіли, чи буде весна такою ж аномально теплою як зима
Цієї зими в Україні фіксували рекордно високі градуси.

За оцінками Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США та Європейського центру середньотермінових прогнозів, весна також очікується теплою, повідомляє гідрометцентр.

"За сезон середня температура повітря може бути вищою за норму на 1-2⁰ С. Такі ж аномалії очікуються і для середньої за місяць температури", – зазначили фахівці.

Арктичне повітря з півночі, північного заходу та сходу зумовлюватимуть нестійку погоду, особливо у першій половині весни.

Нагадаємо, у січні середня температура повітря  була на 1-5 градусів вищою за кліматичну норму, а на Прикарпатті та Закарпатті – навіть на 5-6⁰ С і більше.

"Мова йде про нову кліматичну норму 1991-2020 роки. Якщо ж оцінювати погодні умови відносно 1961-1990, то ці аномалії будуть ще більшими на 2-3⁰ С. І це середні за місяць аномалії температури повітря!

Добові аномалії температури нерідко сягали 10-15⁰ С. Тобто, в окремі дні січня температура повітря була такою, як за звичай спостерігається у листопаді, чи навіть жовтні", – розповіли у гідрометцентрі.

Синоптики кажуть, що причиною такої аномально-теплої погоди є зміна клімату, зумовлена людською діяльністю, та особливості атмосферної циркуляції, які спостерігались у північній півкулі.

Останній місяць зими також ймовірно буде на 2-3⁰ С теплішим, ніж передбачає кліматична норма.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер