images/stories/logosait_new.jpg

 

Поліцейські застерігають: через фейкові посилання на оплату аферисти крадуть гроші


 

Попри усі застороги поліцейських з приводу шахрайств,  чимало краян з легкістю потрапляють на гачок аферистів та довірливо віддають їм свої заощадження.

Черговою жертвою зловмисників стала мешканка обласного центру. Вона хотіла продати самокат, натомість допомогла злодію вкрасти гроші. Схема не нова: відома платформа з продаж, на якій виставлено товар, пропонує безпечну оплату. ЇЇ суть полягає в тому, що з карти покупця кошти списуються тільки в той момент, коли він підтверджує своє бажання зробити покупку. При цьому на карту продавця кошти надходять лише тоді, коли покупець отримав товар і переконався в його якості та відповідності своїм очікуванням. Саме на цій послузі і спекулюють аферисти. Вони надсилають покупцю фейкові посилання на оплату або ж фейкові розрахунки за товар.

У таку пастку потрапила і тернополянка. Покупець надіслав їй у месенджер посилання на оплату, аби жінка ввела всі дані картки куди він переведе кошти. Однак, замість отримати 9 тисяч, за товар з її рахунку зник ще й залишок - 2 тисячі.

За факом шахрайства розпочато кримінальне провадження.

Пам'ятайте найголовніші правила: фішингові сайти можуть копіювати оригінал до найдрібніших деталей, а шахрай, користуючись психологічними прийомами, здатний переконати вас надати необхідну інформацію. Не покладайтеся на удачу, перевіряйте посилання!

Мають одразу насторожити:

Посилання в особисті повідомлення. Не переходьте за посиланнями, які вам відправляють в особистих повідомленнях нібито для купівлі товару, скасування угоди, повернення ваших коштів.

Зазвичай офіційна доставка немає ніяких збоїв, при яких угода скасовується і вам потрібно знову вводити дані карти для повернення коштів або повторної оплати. Якщо продавець не відправить товар — кошти повертаються на вашу карту автоматично.

Будьте обережні, якщо на сторонньому сайті у вас запитують введення даних авторизації, а також платежів — адже це і є мета шахраїв: отримати доступ до ваших персональних даних, які вас попросять ввести для здійснення покупки (номер картки, термін її дії, cvv).

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер