images/stories/logosait_new.jpg

 

Світові ціни на продовольство знижуються 12 місяців поспіль, але ціна на цукор рекордна за 6,5 років

У березні світові ціни на продовольство знижувались дванадцятий місяць поспіль - індекс цін ФАО становив 126,9, що на 2,1% меншу лютого та на 20,5% менше березня торік.

Про це повідомляє Продовольча і сільськогосподарська ООН (ФАО).

"Основним фактором, що визначає зниження Індексу в березні, було падіння цін на зернові, рослинні олії та молочну продукцію, при цьому зросли ціни на цукор та м'ясо", - пояснили в організації.

Зокрема, середнє значення індексу цін на зернові склало 138,6 пункту, що на 8,2 пункту (5,6%) нижче за лютневий показник і на 31,6 пункту (18,6%) нижче за показник березня минулого року. Найбільше впали ціни на пшеницю, що було зумовлено значними запасами у світі та гострою конкуренцією між експортерами. Зниженню цін також сприяло продовження дії Чорноморської зернової ініціативи, що дозволило Україні продовжити експортні постачання із чорноморських портів.

Середнє значення індексу цін на рослинні олії становив 131,8 пункту, що на 4,1 пункту (3%) нижче за лютневий показник і на 47,7% нижче за показник березня минулого року. Зниження цього індексу стало сукупним результатом зниження котирувань соєвої, рапсової та соняшникової олії, що з надлишком компенсувало зростання світових цін на пальмову олію.

Індекс цін на молочну продукцію склав 130,3 пункту, що на 1,1 пункту (0,8%) нижче за лютневий показник і на 15,6 пункту (10,7%) нижче за показник відповідного періоду минулого року. Це зниження у березні було обумовлено зниженням котирувань цін на сир та сухе молоко, ціни на вершкове масло, навпаки, зросли.

Індекс цін на м'ясо у березні становив 113,0 пункту, що на 0,9 пункту (0,8%) вище за лютневий показник, але на 6,3 пункту (5,%) нижче за рівень минулого року  Ціни на яловичину зросли під впливом зростання внутрішніх цін у США, на свинину – через зростання цін в Європі в умовах обмеженості поставок і зростання попиту напередодні Великодня.

Індекс цін на цукор становив 127,0 пункту, що на 1,8 пункту (1,5%) вище за лютневе значення.

"Таким чином, цей показник, зростання якого триває другий місяць поспіль, досягло найвищого значення з жовтня 2016 року", – додали в ФАО.

Зростання цін на цукор було викликане, головним чином, побоюваннями через скорочення пропозиції на світових ринках у сезоні 2022–2023 років внаслідок погіршення видів на врожай в Індії, Таїланді та Китаї.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер