images/stories/logosait_new.jpg

 

Які таємниці приховані за дверима кабінету психолога?

Сьогодні у більшості людей не виникає запитання: «Хто такий психолог?». Це спеціаліст, який допомагає вирішувати проблеми, пов’язані із внутрішнім світом людини, наприклад, порушення самооцінки, образу Я, переживання, з якими складно самому впоратися, невпевненість, тривога, страхи та інші емоції, що руйнують життя. Психологи допомагають у вирішенні міжособистісних проблем у налагодженні стосунків між людьми та конфліктів.

Професія психолога – досить молода, але з кожним роком набуває все більшої популярності. Адже саме в кабінеті психолога людина зустрічається з самою собою, досліджує власні життєві сценарії, стилі поведінки, способи організації життєвого простору, бачить ті несвідомі грані себе, які раніше залишалися непоміченими. Психолог – це свого роду дзеркало, — неупереджене і наближене до реальності, допомагає виявити справжні причини проблем клієнта.

Найголовніше, чого має навчитися клієнт в кабінеті психолога, це саморозумінню, самодослідженню, турботи про самого себе, здатності адаптуватися до мінливого світу, проявлятися, налагоджувати стосунок з Іншими.

Турбота про себе — це здатність:

  • прислухатися до себе (наприклад: «Що я зараз відчуваю?», «Чого потребую?», «Що для мене є важливим, цінним?», «Я вибираю…»);
  • озвучити без сорому та почуття вини власні потреби.
  • подбати про якість власного життя (де живу, мій особистий простір, контакти, стосунки, робота, зони розвитку, захоплення, рівень достатку, здоров’я, відпочинок, задоволення, подорожі).

З чим пов’язані страхи та упередження щодо роботи з психологом?

  • «Про мою таємницю дізнаються інші люди». Головне правило роботи психолога – збереження конфіденційності та нерозголошення конфіденційних даних.
  • «Мене будуть оцінювати та засуджувати». Психолог ставиться безоцінково та неупереджено до клієнта. Мета психологічної допомоги – вирішення проблеми.
  • «Психолог впливатиме на моє життя». Тільки сам клієнт приймає рішення щодо будь-яких змін у своєму житті, вчиться не перекладати відповідальність за своє життя.
  • «За одну-декілька консультацій все зміниться на краще». Психіка – надто складний механізм, щоб за одну мить змінилося те, що вибудовувалося роками. Інколи потрібен час для переосмислення, народження нових ідей, розвитку поведінкових моделей.

 

Психолог допомагає впоратися з різними життєвими проблемами, хоча не дає прямих порад, не гарантує швидкий успіх і миттєве щасливе вирішення. Для цього людина повинна пройти самостійно свій шлях. А психолог надає в цьому процесі підтримку, опору, необхідні знання, навчає новим більш конструктивним моделям самовияву.

Як краще обрати для себе психолога?

Вибір для себе психолога е непростим, оскільки це людина, якій ми довіряємо найсокровенніше, дозволяємо  торкнутися до граней власної душі. Тому прислухайтеся до своєї інтуїції і водночас дізнайтеся максимально інформацію про спеціаліста, з яким плануєте працювати, — наявність фахової освіти (психолог або психотерапевт), досвід роботи з клієнтами щодо вирішення  схожих проблем, його саморозвиток і підвищення кваліфікації, відгуки.

Психологічна студія АРТ працює з 2020 року, але в неї тривала історія взаємодії з клієнтами щодо надання психологічних послуг:

  • Психологічні консультації для дорослих та дітей.
  • Освітні тренінги («Основи арттерапії». «Казкотерапія». «Архетипи і маски»).
  • Ресурсні зустрічі для жінок «Women’s space».
  • Заняття для сімейних пар «Разом до гармонії».
  • Виїзний інтенсив «АртХутір».

 

У Психологічній студії АРТ працюють кваліфіковані фахівці, які допоможуть впоратися з різними психологічними проблемами і нададуть якісну допомогу.

 

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер