images/stories/logosait_new.jpg

 

5 простих способів знизити тривогу

Сьогодні, на жаль, тривога є незмінною супутницею життя багатьох людей у найрізноманітніших ситуаціях. Особливо зараз, коли звичний світ руйнується і ми не маємо впевненості, що нас чекає завтра.

За статистикою, тривога зустрічається в два рази частіше за депресію, якій уваги приділяється набагато більше. З віком ймовірність стати жертвою тривожного розладу досягається майже 30%. Надмірна тривога однозначно негативно впливає на якість життя. Вона не дає людині ефективно працювати, спілкуватися, мандрувати чи підтримувати стабільні стосунки. Вона може бути причиною:

  • безсоння,
  • розсіяної уваги,
  • розгубленості,
  • прийняття поспішних необдуманих рішень,
  • невпевненості,
  • уникнення спілкування,
  • нездатності відстояти власні кордони та заявляти про потреби.

Якщо є проблема з постійними проявами надмірної тривоги, краще вчасно звернутися до спеціаліста — психолога чи психотерапевта. Проте, якщо тривога — тимчасове ситуативне явище, можна допомогти собі самостійно. Запам’ятайте і виконуйте ці вправи щоденно, тоді ви зможете автоматично їх використати в моменти хвилювання.

  1. Заземлення. Де ваша увага, тим і ви. Якщо увага прикована до нав’язливих думок, що ніби крутяться по колу, цей вир засмоктує у безодню і забирає сили. Суть заземлення у переключенні уваги від непотрібних неконструктивних в’язких думок до того, що тут і тепер відбувається в реальності.
  • Відчуйте опору під ногами, на що саме опираються ступні, це на тілесному рівні дасть відчуття контролю.
  • Озирніться навколо, знайдіть 5 предметів круглої форми, або зеленого кольору.
  • Візьміть в руки конкретний предмет, відчуйте його температуру, текстуру, форму, послухайте власні тілесні відчуття.
  1. Дихання. Вчіться дихати животом. Уявіть, що в животі у вас кулька, яку потрібна надути. Вдих — надуваємо живіт, напружуємося, подумки рахуємо до п’яти. Видих — здуваємо кульку, розслабляємося, також виконуємо протяжно, рахуючи до п’яти.
  2. Рух. Рухайтеся в задоволення — танцюйте, гуляйте по парку, плавайте, робіть йогу, грайте в ігри, займайтеся в спортзалі. Фізична активність знижує напругу, відволікає від нав’язливих думок, а отже, допомагає розслабитися. Але обов’язково пам’ятайте про міру, особливо, коли мова йде про спортзал. Виснаження не допомагає знизити тривогу, а забирає енергію, яка нам потрібна для її подолання.
  3. Сповільнення і медитація. Тривога часто виникає через надмірний хаос у нашому житті. Ми бігаємо, метушимося, хапаємося за різні можливості, не доводимо почату справу до кінця. Час для себе — можливість зупинитися, подивитися, що відбувається в житті, навести порядок, визначити пріоритети, позбутися зайвого, намітити план дій. Це додасть спокою і рівноваги.
  4. Задоволення і позитивне ставлення до себе. Проживайте життя в задоволення. Його можна отримувати від найпростіших речей, турбуйтеся про здоровий сон і харчування, втримуйте баланс між роботою і відпочинком. Щоразу хваліть себе за найменші досягнення, оскільки, можливо, ви — єдина людина, яка знає, скільки зусиль ви доклали, щоб зробити на перший погляд просту річ. Наприклад, познайомитися з кимось, відправити резюме на улюблену роботу, вийти з дому, відстояти свої кордони тощо…

Бажаю кожному щасливого життя без тривоги!

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

+38 (098)463 95 80

м.Тернопіль, вул. С.Бандери 29, 2 пов.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер