images/stories/logosait_new.jpg

 

Як зробити перекус у школу для дитини корисним – поради від МОЗ

Цьогоріч багато українських школярів повернулися за парти попри війну. І хоча більшість їжі діти приймають вдома, вони часто з собою беруть ланч-бокси.

Як саме зробити їх корисним для дитини, розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.

Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоров’я МОЗ Олег Швець рекомендує залучати самих дітей до підготовки та вибору майбутнього вмісту боксу.

"Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими, додавайте різні продукти", – каже експерт.

Фото: Joe McBride/Gettyimages.com

Також у МОЗ радять брати за основу шкільні перекуси, які надовго дають відчуття ситості. Це продкути з високим вмістом білка:

  • хліб;
  • зернові батончики;
  • горіхи;
  • твердий сир;
  • яйця.

До того ж готувати канапки та сендвічі варто з цільнозернового хліба. Дитину до нього варто привчати поступово. Спочатку можна спробувати приготувати бутерброд з однієї скибочки білого чи чорного хліба, а однієї – цільнозернового.

У МОЗ кажуть, що майонез і крем-сир з іншими намазками не треба використовувати. Замість цього можна взяти начинку з помірним вмістом жиру: курку або індичку, тунця або лосося, твердий сир з низьким вмістом жиру.

До бутербродів завжди потрібно додавати зелений салат і овочі. Вибір може бути між помідорами черрі або паличками з моркви, огірка, перцю чи селери. А у окреме відділення можна додати хумус чи інший соус, щоб їсти овочі було смачніше.

Крім того, до ланч-боксу завжди треба класти шматочки фруктів та ягоди, які дитина зможе з’їсти за раз: банан, яблуко, груша, шматочки мандарину чи апельсину, тощо. Щоб вони не коричневіли, їх поливають лимонним соком.

Замість фруктових чи шоколадних батончиків варто викоритувавти сухофрукти на кшталт родзинок та кураги. А замість тістечок можна брати шоколад, цільнозернові батончики і печиво.

Наостанок, йогурти для дітей дієтологи рекомендують з низьким вмістом жиру та цукру, а якщо сир має багато солі та жиру, то варто покласти його меншу скибочку.

Раніше ми розповідали про те, як привчити дитину їсти корисну їжу.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер