images/stories/logosait_new.jpg

 

Північне сяйво над Україною — причини та перспективи від експертів

Північне сяйво над Україною — причини та перспективи від експертів
Причини появи аврори, характеристика північних сяйв, перспектива майбутніх атмосферних явищ

Експерти відповіли чи можлива повторна поява північного сяйва над Україною

Увечері 5 листопада полярне сяйво проявилося майже над усією територією України. Наперекір те, що подібне атмосферне явище вважаються не характерними для географічного положення країни, в поточному році сталася можливість спостерігати атмосферне оптичне явище 23 квітня. Астрономи попередили, що періодичність, інтенсивність світіння верхніх шарів атмосфери збільшується в міру наростання активності сонця. Припущення вчених підтвердилося, відзначаючи тенденцію до збільшення подібних випромінювань цих явищ до кінця 2024 року.

Причини виникнення полярного сяйва

Передбачається, що причиною нещодавніх випромінювань є сонячні спалахи, які відбуваються на поверхні цього космічного тіла. Коли стаються подібні сплески у космос викидається значна кількість заряджених частинок. Фрагменти впливають на атмосферу планети, призводячи до випромінювання світлових променів видимого спектра. Відвідувачі Ельдорадо казино у звичайній ситуації навіть не побачать потенційного сяйва, бо воно видиме лише на певних ділянках планети. Тому, наприклад, в Україні таке явище — рідкість.

Зазвичай магнітне поле Землі слугує захистом від наведених цих впливів. Але коли кількість частинок стає занадто великою, до того ж енергія фрагментів істотно перевищує середню, останні проходять в атмосферу настільки глибоко, що інтенсивність світіння стає помітною для спостереження неозброєним оком.

Характеристика полярних сяйв:

  • - часто проявляються зеленим кольором, спричиненим світінням молекул, атомів атмосферних газів;
  • - явище відбувається на висоті 80-300 км, після впливу фрагментів;
  • - останні володіють відмінними енергетичними характеристиками, що надає світінню червоного відтінку;
  • - залишки атмосфери на цій висоті постійно випромінюють світло, але його інтенсивність занадто слабка для візуального спостереження, особливо в умовах темряви.

Коли сталися нещодавні події, а саме 5 листопада, у небі переважало червоне світіння, хоча за сприятливих умов спостережень можна було розрізнити, що нижня частина світлових стовпів мала жовтий і зеленуватий відтінки.

Перспектива

Можливість спостереження полярного сяйва залежить від коефіцієнта геомагнітної активності. Останню регулярно опубліковують провідні сонячні обсерваторії. Коли наведений показник перевищує 5 одиниць, північні краї України опиняються в зоні видимості аврорального своєрідного овалу — кільцеподібної області, де очікуються сяйва. Згідно з прогнозами геліофізиків, 6-7 листопада індекс сягнув порога 6, хоча суттєві щоденні коливання були присутні. Тож тими днями жителі багатьох регіонів насолоджувалися небесним шоу.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер