images/stories/logosait_new.jpg

 

Керівництво Держспецзв’язку викрили в розкраданні 62 мільйонів: голову та заступника звільнили

ексголова Держспецзв'язку Юрій Щиголь
ексголова Держспецзв'язку Юрій Щиголь
ПРЕССЛУЖБА ДЕРЖСПЕЦЗВ'ЯЗКУ

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили керівництво Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України у заволодіння понад 62 мільйонами гривень державних коштів.

Про це повідомляють пресслужби НАБУ та САП.

Слідство з’ясувало, що протягом 2020-2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладанання та програмного забезпечення.

Для цього було залучено дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу.

З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку ДП "Українські спеціальні системи" уклало договори на постачання програмного забезпечення та послуг та переказало у 2021-2022 роках кошти у сумі понад 285 млн грн.

Реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину.

Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Наразі підозрюються шість осіб:

  • на момент вчинення злочину голова Держспецзв’язку (Щиголь Юрій);
  • його заступник Жора Віктор;
  • гендиректор та співробітник держпідприємства;
  • власник групи компаній (організатор схеми) та один його працівник.
 
НАБУ

Цього ж дня Кабінет Міністрів звільнив з посад голову Держспецзв’язку Щиголя Юрія та його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Жору Віктора.

Тимчасово обов’язки голови Держспецзв’язку поклали на Маковського Дмитра, який працював на посаді першого заступника голови відомства.

- АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер