images/stories/logosait_new.jpg

 

Українську ППО посилили новим ефективним обладнанням, яке закупили в рамках збору “Запакуй небо - прокачай ППО”.

Українську ППО посилили новим ефективним обладнанням, яке закупили в рамках збору “Запакуй небо - прокачай ППО”.
Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» спільно з Новою поштою передали Повітряному командуванню «Центр» усі із запланованих носимі комплекти зв’язку та управління (НКЗУ).

НКЗУ мають усе необхідне для швидкого розгортання резервного командного пункту в разі влучення ракети або дрона у стаціонарний. Це надзвичайно важливо, адже пункти управління — мозок протиповітряної оборони.

У фонді «Повернись живим» зазначають, що проблема стаціонарних командних пунктів полягає у тому, що ворог може дізнатися про їхнє розташування і завдати удар.

– Мобільні рухомі пункти більш захищені, але через їх невеликий розмір існують певні обмеження у кількості робочих місць. НКЗУ забезпечують мобільність, а отже безпеку для підрозділів протиповітряної оборони. При цьому обмежень щодо місць для бійців чи обладнання не існує. Їх швидше розгортати, ніж стаціонарні — потрібні хвилини, а не дні, — зазначив консультант «Повернись живим» Олексій Дубинка.

Підрозділи протиповітряної оборони отримали перший з десятків таких НКЗУ ще у жовтні 2023. Вартість одного комплекту — понад 1 мільйон гривень.

Носимі комплекти зв’язку та управління — це валізи вагою до 60 кг, які легко розкладаються у мобільний командний пункт із необхідним для військових обладнанням.

– Їх спроєктували спеціалісти Фонду, враховуючи виклики російсько-української війни. Раніше подібного готового рішення підрозділи протиповітряної оборони не мали. Усередині цього кейсу знаходиться комплект меблів, великі телевізори для відображення повітряної обстановки, ноутбуки, багатоканальний захищений зв’язок, мережеве обладнання, ір-телефони та інше. Це все допомагає організувати бойове чергування та ефективно збивати повітряні цілі, — підкреслила директорка з управління репутацією Нової пошти Олена Плахова.

Фонд і Нова пошта передали підрозділам протиповітряної оборони уже три партії обладнання у рамках проєкту «Запакуй небо — прокачай ППО».

Окрім цього, повітряне командування «Центр» вже отримало комплексні апаратні зв’язку (КАЗ) і телекомунікаційні комплекти.  

КАЗи — це енергонезалежні прохідні вантажівки, забезпечені всім необхідним обладнанням, технікою, захищеними видами зв’язку, аби ефективно виконувати бойові завдання, супроводжуючи протиповітряні ракетні комплекси.
Телекомунікаційні комплекти — рюкзаки, які містять усі необхідні види зв’язку для мобільних вогневих груп. Фактично — автономні хаби із захищеним звʼязком, які дозволяють екіпажам вчасно отримати накази, інформацію про рух цілей, інші дані для їх знищення.  

Також Фонд і Нова пошта планують забезпечити підрозділи протиповітряної оборони рухомими командними пунктами на базі прохідних вантажівок. Вони дадуть можливість командувати військами під час руху і матимуть універсальні місця роботи й відпочинку для захисників.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер